EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов договор за 27-те или 17-те

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов договор за 27-те или 17-те

mail09:50 | 06.12.2011прегледи 472 коментарикоментари 0


Париж и Берлин искат нов договор за всички 27 страни от ЕС или поне за 17-те от еврозоната, заяви френският президент Никола Саркози, цитиран от световните агенции. Новият договор трябва да включва автоматични санкции, ако не се спазва правилото за бюджетен дефицит от 3% от БВП, посочи Саркози пред журналисти след работния обяд с германската канцлерка Ангела Меркел в Елисейския дворец. Той отбеляза, че двете страни се надяват до март да се постигне съгласие между 17-те страни от еврозоната за нов договор.
Френско-германското споразумение е готово и ще бъде представено в подробности в писмо до президента на ЕС Херман ван Ромпой в сряда, преди откриването на кризисната среща на върха на ЕС в Брюксел.
Франция и Германия искат да има срещи на върха на еврозоната всеки месец, докато трае кризата, допълни Саркози. Двете страни са единодушни, че еврооблигациите не са "в никакъв случай решение на кризата".
Съдът на ЕС няма да може да отменя националните бюджети, допълни френският президент.
Франция и Германия ще поискат въвеждане на засилено и хармонизирано "златно правило" за бюджетна стабилност на европейско равнище, за да могат конституционните съдилища на всяка страна да могат да проверяват дали бюджетите осигуряват възстановяването на равновесието, подчерта Никола Саркози.
Освен това двете страни се обявяват за постоянен спасителен фонд още през 2012 година, вместо през 2013 година, като решението за това да бъдат взима с мнозинство от 85%, вместо с единодушие, посочи той.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg