EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов въпрос в изпита за шеф на ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов въпрос в изпита за шеф на ЕК

mail08:00 | 06.03.2014прегледи 1179 коментарикоментари 0


Поемането на твърд ангажимент за ревизия на бюджета на ЕС за 2014-2020 г. трябва да залегне като критерий при подбора на следващ председател на ЕК. Това се предлага в Доклад за поуките от преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС, обсъден от Комисията по бюджети на Европейския парламент.
Докладът е подготвен от двамата докладчици на парламента за дългосрочните разходи на ЕС до 2020 г. Ивайло Калфин(социалисти и демократи) и Жан-Люк Деан (Европейска народна партия).
Парламентът и страните членки се договориха за задължително преразглеждане на бюджета през 2016 г., за да се види дали той може да се настрои по-добре към нуждите на Съюза, а анализът беше възложен на ЕК.
Според докладчиците отношението на кандидатите за шеф на комисията към ревизията на бюджета трябва да е сред факторите при окончателния избор на парламента.
Калфин и Деан посочват като основен извод от преговорите, че страните членки са били крайно несговорчиви към новите правомощия на Европейския парламент като съзаконодател по бюджета. Те не са успели да постигнат напредък по наложителната реформа на системата за финансиране на ЕС, нито да постигнат бюджет, който да позволи на съюза да изпълни политическите си цели и ангажименти, особено по стратегията "Европа 2020". Така за първи път в историята си ЕС ще разполага с по-малко пари спрямо предходния бюджетен цикъл, общо 980 млрд. евро до 2020 г.
Въпреки, че парламентът не успя да промени размера на бюджета, той договори включването на няколко ключови клаузи, които позволиха бюджетът да стане по-оперативен, по-логичен, по-прозрачен и съответстващ на нуждите на ЕС, се казва в проектодоклада на Калфин и Деан.
Подобренията са свързани с договорената ревизия на бюджета през 2016 г., гъвкавостта, която ще позволи прехвърлянето на неизползвани средства между програми и години, както и решението да се потърси нов начин за увеличаване на собствените ресурси в бюджета. Посочва се и решението за увеличаване с 11,2 млрд. на бюджета за 2013 г., за да се покрият исканията за плащане по различни европрограми.
Калфин и Деан залагат надежди на току-що създадената Група на високо равнище за собствените приходи на ЕС да предложи нови източници на приходи, чрез които да бъдат намалени вноските на страните членки и да се осигури по-голяма самостоятелност на бюджета на ЕС. Като възможни нови източници те сочат приходите от данъка върху финансовите операции, промяна на системата за отчисления на ДДС и постепенното отпадане на ребатите. В крайна сметка отчисленията от членките към общия бюджет трябва да намалеят от 85% сега до 40 на сто от общия бюджет на Съюза.

 


Тагове: въпрос, изпит, шеф, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037