EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нобелисти: Еврозоната ще оцелее

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нобелисти: Еврозоната ще оцелее

mail09:10 | 29.08.2011прегледи 650 коментарикоментари 0


Еврозоната ще издържи дълговата криза, но ако валутният съюз се разпадне, то за Германия би било по-добре да излезе от него, а не за страна като Гърция. Това заявиха днес най-добрите специалисти по икономика в света, цитирани от Ройтерс. Тази седмица 17 носители на Нобеловата награда за икономика се събраха на остров Линдау на езерото Констанц, Южна Германия, на фона на пазарните сътресения, предизвикани от огромните дългове, натрупани в Европа и САЩ. Сред експертите са Джоузеф Стиглиц, един от носителите на Нобеловата награда през 2001 г. за разработките си за начина на справяне на пазарите с асиметричната информация, Майрън Шоулс, който получава отличието през 1997 г. за изследванията си по дериватите и Робърт Мъндел, лауреат през 1999 година. "Не мисля, че еврото е на ръба на колапса", посочи Мъндел.
Европа трябва да продължи развитието си към нещо "подобно на европейски еквивалент на САЩ", допълва той. Дебатите, проведени от експертите на живописния остров, бяха напрегнати, като големи теми се откроиха забавянето на американската икономика и въпросът дали трети кръг от "количествено облекчаване" (quantitative easing), предприет от Управлението за федерален резерв (УФР) би помогнал. Според повечето топ икономисти нова такава програма не би имала желания ефект. Споровете "стимулиращи мерки срещу мерки за икономии" също бяха разгорещени, но вниманието бе насочено най-вече към проблемите на еврозоната.
"Сред икономистите се очерта единодушие, че от гледна точка на договорната сложност за Германия би било по-добре да напусне, отколкото за Гърция", отбеляза Стиглиц. Ако натоварени с дългове страни като Гърция напуснат еврозоната, националните им валути ще се обезценят, което ще затрудни изплащането на облигациите, номинирани в евро. Ако обаче се оттегли силна държава като Германия, то тя ще бъде в по-добро положение да обслужва дълговете си, тъй като валутата й вероятно ще поскъпне спрямо еврото. Не се посочи обаче дали без Германия би имало смисъл от еврозоната, отбелязва Ройтерс. През 2004 г. експертите по икономика обявиха, че на всеки три години ще се събират на остров Линдау, където от 50-те  години на 20-ти век се провеждат годишни срещи на нобелови лауреати. Сегашната среща е първата след избухването на световната финансова криза през 2008 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg