EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Никой не знае защо петролът поевтинява!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Никой не знае защо петролът поевтинява!

mail07:05 | 21.01.2016прегледи 3938 коментарикоментари 0


През последните две години петролът поевтиня три и половина пъти от ниво около 110 долара за барел до нива близки до 30 долара за барел. Особено рязко бе поевтиняването през последните 2 седмици. Според анализ на Експат Капитал това представлява добра спекулативна възможност за печалби в краткосрочен план. В движението на цената се преплитат множество фактори – търсене и предлагане, транспортни фактори, глобални политически и военни приоритети. Пазарът ще продължава да се движи основно от геополитически фактори.

Какво пише още в анализа?

„През 2015 г. петролът беше основният фактор, който оказа напрежение върху цените на почти всички световни суровини. Петролът достигна ниво, което не бяхме виждали от краха на борсите през 2008 г. Според нас фундаментална икономическа причина за подобен спад няма. През 2008 г. бяхме свидетели на глобална рецесия, която потисна значително очакванията за търсенето на петрол. През 2015 г. реално наблюдавахме ръст на търсенето. Страните от ОПЕК са достигнали пълния си капацитет, докато производителите на шистов петрол в САЩ вече забавят добива си и инвестициите в нови залежи. При текущите цени от 30 долара за барел е напълно възможно да наблюдаваме рязко намаляване на добива в определени райони, което да внесе неравновесие в търсенето и предлагането на суровината в световен мащаб. Производството в редица държави вече е силно съкратено през последните 3 месеца на 2015 г. Свободният капацитет на пазара в момента е изключително нисък – в рамките на 1.5-2 милиона барела дневно, или 1.5% от потреблението – близко до нивата от 2007-2008 г., когато цената бе над $140 за барел. Това значи, че и най-малкия срив в доставките ще доведе до недостиг и драстично увеличаване на цената. Съществува значителен риск от ограничаване на доставките от Персийския залив поради ескалиращото напрежение между Саудитска Арабия и Иран и продължаващите военни конфликти в региона. Бюджетите на страните-членки на ОПЕК – включително Саудитска Арабия, която финансира мащабни военни действия на два фронта – са под огромен натиск. Бюджетът на Русия също е под силен натиск, което може да доведе до военно-политическа инициатива от руска страна (вероятно в координация с Иран) за физическо ограничаване на доставките от Персийския залив, като най-бърз и сигурен начин за вдигане на цената на нефта. Американската енергийна индустрия инкасира значителни загуби от ниските цени и в година на президентски избори вероятно ще лобира силно за промяна на политиката на САЩ, които в момента използват петрола (чрез влиянието си върху Саудитска Арабия) като икономическо оръжие срещу Русия. Продължаването на политиката на ниски цени би възпрепятствало излизането на американски относително скъп петрол на международния пазар след отпадането на 40-годишната забраната за експорт през декември 2015 г. Сегашните ниски цени също потенциално биха довели до разпад на държавността в Ирак поради вече натрупаните огромни фискални дисбаланси и липсата на финансови резерви, вакуумът от което ще бъде запълнен най-вероятно от Иран и Русия – перспектива, неприемлива нито за САЩ, нито за Саудитска Арабия.

Очакваме цената на нефта да се вдигне до нива от 50-60 долара за барел през 2016 г. Движението може да започне още първата половина на годината и може да е рязко. За да се случи това, няма нужда някой от сериозните рискове, които сме изброили по-горе, да се материализира. Достатъчно е участниците на пазара да преценят, че вероятността това да се случи е нараснала значително.”

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg