EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нигерия: Очертава се забрана за клане на магарета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нигерия: Очертава се забрана за клане на магарета

mail11:50 | 28.07.2022прегледи 976 коментарикоментари 0


Асоциацията на търговците на магарета казва, че предложената забрана за клане на магарета в Нигерия ще доведе до загуба на работни места за три милиона нигерийци, предаде нигерийската агенция НАН.

Националният председател на асоциацията Ифеаний Дайк каза това на еднодневно публично изслушване на осем законопроекта за сектора на селското стопанство. Публичното изслушване, което се проведе в понеделник, беше организирано от сенатската комисия по земеделие и развитие на селските райони, председателствана от сенатор Бима Енаги.

НАН предаде, че законопроектът е озаглавен: „Регламент за клане на магарета и законопроект за сертифициране на износа, 2020 г.“ и е внесен от сенатор Яхая Абдулахи. Законопроектът, който мина на второ четене на 6 юли 2021 г., цели да предотврати изчезването на магаретата предвид тяхната естетическа, екологична, образователна, историческа, развлекателна и научна стойност за нацията.

Той също така се стреми да обяви магаретата за застрашен вид, който в резултат на безразборно клане с цел събиране на кожата им значително е изчерпал националното стадо.

В своето становище Дайк каза, че пълната забрана за клане на магарета не е решение на прогнозираното изчезване на магарета в страната.

„Трябва да знаем, че пълната забрана, както се предлага в този законопроект, ще създаде мощни групировки за контрабанда, които се стремят да получат продукти от магаретата за износ в Китай, като по този начин саботират икономиката", каза той

„Пълната забрана за убиване на магарета и износ на продукти от магарета е заради болезнения страх от изчезването им, без да се осъзнава, че решението е в регулирането, животновъдството и развъждането. Кравите, които ние колим повече от 50 000 на ден, не са изчезнали, така че как може магаретата със същия период на бременност като кравата да изчезнат. Трябва да насърчаваме развъждането и животновъдството “, каза той.

Дайк каза още, че търговците са инвестирали сериозно през годините и също така са подписали меморандум за разбирателство с Националния изследователски институт за животновъдство за отглеждането и производството на пет милиона магарета в рамките на 10 години.

„Ние предприехме това действие, за да увеличим местната популация от магарета в Нигерия, за да избегнем изчезването им“, каза той.

Той каза, че регулирането на магаретата, политиката за развъждане и животновъдство ще създадат милиони възможности за работа, като се започне от фермери, търговци, кланици, логистика и износ.

„Всеки от тези сегменти е много важен за генерирането на приходи в нашата икономика чрез данъчно облагане и събиране на такси направо от местните власти към щатите и към федералното правителство. Прогнозата е, че бизнесът с магарета, ако бъде правилно регулиран, е в състояние да инжектира 10 милиарда найри годишно в нашата икономика“, каза той.

Дайк призова Сената да разгледа тежкото положение на над три милиона нигерийци, които ще останат без работа и бизнес, ако законопроектът бъде приет.

Максуел Окпара, практикуващ юрист и активист за правата на човека, каза пред агенция НАН, че законопроектът е пресметнат опит някои нигерийци да бъдат извадени от бизнеса, добавяйки, че бизнесът с клането на магарета съществува от 70 години.

Той каза, че търговците са били по-притеснени от изчезването на магаретата, поради което са прибягнали до отглеждане на повече магарета чрез създаване на системи за животновъдство, за да се задържат в бизнеса.

Окпара каза, че не е против наличието на законова рамка за регулиране на бизнеса с магарета, но призова законът да бъде формулиран така, че да защитава нигерийците в бизнеса по веригата на добавена стойност на магаретата.

Член на Камарата на представителите, Мохамед Дати, в своите забележки каза, че „законопроектът има за цел да забрани изцяло убиването и износа на магарета за Китай. Китай използва магарешката кожа за традиционната си медицина."

„Това животно е изправено пред изчезване и е животно, което не можете да развъждате в големи количества поради много ниската степен на плодовитост. Основният печеливш в тази търговия са търговците на магарета в Китай с печалба от 293 милиона долара през 2016 г. в ущърб на живеещите в селата на Африка и Карибите“, каза Дати.

По-рано председателят на комисията каза, че публичното изслушване е за да се чуят  мненията на заинтересованите страни и широката общественост в опит да се излезе със съответното законодателство, което да насърчава селското стопанство в страната.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg