EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неустойки за забавянето на газовата връзка с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неустойки за забавянето на газовата връзка с Гърция

mail11:05 | 21.02.2023прегледи 578 коментарикоментари 0


Министерството на енергетиката заедно с мениджмънта на дружеството Ай Си Джи Би (ICGB) проведоха преговори с изпълнителя на строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, при което бе постигната договореност за признаване на пълния размер дължими към Ай Си Джи Би неустойки. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

“С това споразумение приключваме няколкомесечни напрегнати преговори. Гръцката страна имаше претенции за десетки милиони, свързани според тях с допълнителни дейности по строежа и увеличението на цените. Нашите насрещни претенции са свързани с компенсации във връзка със забавяне на строителството”, обясни министър Христов, цитиран от пресцентъра на енергийното ведомство. По думите му успехът се дължи на изключителната техническа и юридическа подготовка по всички спорни въпроси, както и на прозрачния и конструктивен подход при отстояването на позицията ни.

След активни преговори е постигнато споразумение, което изцяло защитава интересите на Ай Си Джи Би и България. Договорът с гръцката "Авакс" подлежи на индексиране съгласно Закона за обществените поръчки и приетата процедура, което се прилага при всички договори, засегнати от инфлацията и ковид - практика, наложена и в България, и в Европа. “Ние защитихме позицията, че тази индексация напълно урежда всички претенции, свързани с инфлацията, и допълнителни плащания не са дължими. Техническите експерти отхвърлиха всички искания за приемане на допълнителни обеми от извършена работа.

След тази стъпка "Авакс" оттегля всичките си претенции и поема ангажимент да изплати компенсацията за забавянето. Със споразумението се избягва последващ евентуален арбитраж, което би струвало милиони в адвокатски разходи и технически експертизи и би бил с неясен резултат”, допълни министър Христов. От Ай Си Джи Би заявяват, че детайлите остават конфиденциална информация, но изразиха удовлетворение от приятелското решаване на спора и постигнатите договорености, които успешно защитават интересите на оператора.

Споразумението следва да се одобри от акционерите в Ай Си Джи Би, се посочва още в съобщението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg