EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Незабавен отказ от АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Незабавен отказ от АЕЦ „Белене”

mail14:30 | 28.03.2011прегледи 1500 коментарикоментари 0


Какво трябва да се прави с проекта АЕЦ "Белене" /оценка на необходимостта, рисковете, разходите и въздействията на проекта/ е обобщеният доклад, който изготвихме съвместно с БАН и група експерти. Това каза ръководителят на изследването Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Последните три правителства не оцениха проекта, според изискванията на закона. Това, което направихме е да оценим разходите на инвеститора и разходите за свързване на централата със системата на страната и на ЕС. Ние спазваме в изследването си закона и изискванията на Евроатом. Изискването е да се оценят социалните ефекти при тези разходи. Енергийните баланси бяха съзнателно манипулирани, за да излезе необходимостта от нови мощности до 2013 г. Нашите баланси показват, че за 2013-2014 няма да е необходимо, сега направихме баланси и за 2025 г. Те показват, че дори и да се завишава потреблението, нови мощности не са необходими. Ние направихме сравнение между балансите на БАН и на НЕК, посочи Красен Станчев. България над 10 пъти е по-разпиляваща на енергия от Стара Европа и 4-5 пъти повече от Нова Европа. Ние не знаем кога ще може ефективността да изисква нова мощност, но знаем, че добрата ефективност няма да изисква нова мощност. Дори и да не отчитаме ефективността, картината ще се запази следващите 15 години, т.е. няма да има необходимост от нова мощност. По-скоро има възможност за евтин внос, отколкото да се печели от износ от "Белене". Дружеството, което управлява АЕЦ "Белене", ще трупа известни облага, но рисковете ще останат за българския данъкоплатец и българското население. Разгледахме рисковете – не, че ще има цунами, но няма АЕЦ в Европа, която да е построена на сеизмична зона. Много е различна сеизмичната обстановка в Белене и Козлодуй. Проблемите на руските доставки са известни – проблемите в Козлодуй идват именно от руските доставки, а не от персонала. Подобни проблеми има и в други АЕЦ. Ако някой мисли, че "Белене" ще се управлява от български персонал се лъже. Персоналът ще бъде руски и ще докладва на Руската федерация за АЕЦ в България. Цената на АЕЦ "Козлодуй" е евтина, защото нощем помпа ПАВЕЦ "Чаира", допълни Станчев.

За да могат да функционират 4 реактора в България, трябва други мощности да бъдат затворени. Те не присъстват в баланса на НЕК. АЕЦ "Белене" взема жертви – 3 и 4 блок, жертвите ще бъдат и 5 и 6 блок. Бави се техният лиценз именно за това. Следващата жертва са неосъществените връзки към вече построени мощности и нереновирани – Бобовдол е в това положение и да не говорим за възобновяемите паркове, главно ВЕИ. Станчев каза, че икономическата целесъобразност му е най-интересна. Нетният ефект е отрицателен, защото няма да има възвращаемост, ако продажната цена е по-ниска от 9.54 евроцента за 1КВ/ча, ако например цената е 10 евроцента едва тогава би могло да има печалба, даде пример икономистът. При 4 евроцента, както се обещава, не е възможно да се изкупи, остава само за инвеститора. Предлагаме отказ от проекта, защото загубите ще бъдат по-малко от бъдещите, а може и да са по-малко, няма да има и жертви. Трябва да се преразгледа енергийният баланс на страната. Веднага трябва да се направи всичко възможно за съхраняване и лиценз на 5 и 6 блок на Козлодуй.

В реакциите след първото представяне на проблема миналата седмица в НС имаше изключително много изречени глупости от 7-8 подставени лица, каза Станчев в отговор на въпрос на БГНЕС за казаното от депутата от ГЕРБ Валентин Николов, че докладът на ИПИ е спекулативен. Според Станчев мораториума, за който говори премиерът Борисов, по-скоро е поискан от руснаците и свързан с Фукушима отколкото някакъв резултат вследствие на техния доклад. Той уточни, че те са направили запитване към МИЕТ по линия на закона за достъп до информация, но не са получили отговор в законния срок. Имало е известно раздвижване след 11 март /земетресението в Япония и тежкият инцидент в АЕЦ Фукушима – бел. ред/. В момента изчакваме отговор и от НЕК, уточни Станчев.

Ние не сме против ядрената енергетика, но сме за АЕЦ "Козлодуй", каза Красен Станчев. Няма причина в близките 20 години да се изгражда нова мощност и то с този тип руски реактори от средна класа, каза от своя страна един от авторите на доклада икономистът Красимир Лаков. Той уточни, че в момента Русия строи АЕЦ в много страни по света, като Индия и Турция, например, и там те монтират нови, по-модерни и надеждни реактори, уточни Лаков. Казват ни, че България ще има 51% собственост на АЕЦ "Белене", но с това тя ще изплаща кредита си от Русия, вероятно с различни схеми и в крайна сметка това ще стане руска централа, убеден е Лаков.

Нашите сметки показват, че да е ефективна АЕЦ "Белене" 1КВчас трябва да струва минимум 9 евроцента, а сега се предлага да е 4 евроцента, т. е. за какво става дума, тогава, подчерта отново и Димитър Чобанов от УНСС, член на екипа. Според авторите на доклада е огромна загуба, ако се изведат от системата ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица-3", ТЕЦ "Русе" , защото те бяха продадени на безценица от държавата и новите собственици безотговорно не се погрижиха за модернизирането им и естествено, че сега ще ги спират. Изследването на ИПИ е подготвено за три месеца и струва 15 хиляди долара, дадени от Институт "Отворено общество".БГНЕС

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg