EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недостиг на таланти в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на таланти в България

mail09:00 | 18.10.2013прегледи 836 коментарикоментари 0


54% от работодателите в България изпитват трудности при запълването на свободни позиции в сравнение с 35% в глобален мащаб. Това показва проучване на специализирата агенция Manpower България. В региона България е на второ място след Турция, която е с 58%. Най-големи трудности работодателите изпитват при намирането на инженери, мениджъри и квалифицирани работници. За сравнение през 2012 процентът е бил 51, а през 2011 -42%. Наблюдава се нарастване като най-трудните позиции се запазват същите, следвани от мениджъри продажби и търговски представители.
Решението на този проблем е комплексно и изисква участието както на институциите, така и на младежите. Младите хора трябва активно да се ангажират със ситуацията на пазара на труда. Други, които трябва да вземат участие в работата по проблема са държавата, образованието и самите работодатели. Те трябва да работят заедно и да създадат програма за стабилно развитие на таланти и кадри, от които бизнесът се нуждае. За тази цел може да се направи анализ за кои компании България представлява интерес и какви кадри се наемат, кои чуждоезикови комбинации са най-търсени и нужни.-предлага придставителят за България Надя Василева.
Образованието е един от най-важните участници в процеса за справяне с проблема. Нужно е преквалифицирането на студенти, които се обучват в специалности, за които в момента няма голямо търсене. Освен това, обучение от четири години изглежда твърде дълго - един студент, дори и да започне да се обучава по много актуална специалност, се сблъсква с варианта след четири години съответната специалност изобщо да не се търси. Пазарът, както в България, така и по света, е много динамичен и се променя непрекъснато. Нужна е „ревизия“ на обученията спрямо сегашната ситуация.
Следващият участник, когото Надя Василева посочи и към когото трябва да се насочи вниманието, са компаниите и работодателите. Освен, че трябва да предлагат интересни и различни начина за работа на младите, те трябва да установят тесни връзки с образователните институции и заедно да развиват умения у младите хора като комуникационни и презентационни компетенции. Други много важни неща, които работодателите търсят, освен добрата диплома, са умения за работа в екип, комуникативност, самоинициатовност и иновативност. Това са все неща, които се придобиват най-добре от професионалната практика. Още повече, в момента чуждестранните университети, при подбора на българските кандидат-студенти, искат да видят не само отлична диплома, но и сертификати доказващи изборените по-горе умения и компетенции. Така че, този процес трябва да започне още в гимназията.
Един тревожен факт е, че само 18% от работодателите считат, че недостигът на таланти ще има голямо влияние върху способността на техните компании да посрещат нуждите на своите клиенти. Най-често използваната (47%) от българските работодатели стратегия за справяне с недостига на таланти е общи практики по отношение на човешките ресурси (people practices), следвана от обучението на настоящия персонал (27%).
Последният, но не и по важност, участник е държавата. Тя трябва активно да инвестира в осигуряването на модерно обучение и материална база и да насърчава фирмите да наемат стажанти и млади висшисти да работят за тях.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg