EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недоволства от ВЕИ закона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недоволства от ВЕИ закона

mail16:20 | 04.05.2011прегледи 1655 коментарикоментари 0


Българската ветероенергийна асоциация е дълбоко разочарована от новия Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) и смята, че той ще има тежки последици за икономиката на България.
Основните недостатъци:
1) той излага страната на огромен финансов риск при непостигане на целите, поставени от Европейския съюз за 2020;
2) той е в пряко нарушение на Конституцията на Република България и Европейските директиви;
3) той ще пожертва целия ВЕИ сектор, заедно с хиляди работни места, инвестиции и доходи за слаборазвити райони, и най-важното ще пожертва сигурността и енергийната независимост на България.
На първо място, целите 2020 за дял на ВЕИ в крайното потребление на енергия, които ЕС си поставя в борбата с климатичните промени, са крайъгълният камък по пътя на Европа и България към устойчиво и независимо енергийно бъдеще. Вместо да насърчава развитието на ВЕИ в България, новият закон на практика създава условия за пълен застой на индустрията в страната и това ще има много сериозни последици в съвсем близкото бъдеще.
Например, всеки един процент, с който сме под целта, ще струва на България около 200 милиона лева на година. Това означава 13 лева допълнителен разход към месечната сметка за електричество на всяко домакинство.
За сравнение, вятърната енергия в момента добавя едва 0.28 лева към средната месечна сметка от 45.67 лева на домакинство. Дори, ако 2,500 мегавата вятърни паркове започнат работа утре, те биха добавили 0.92 лева към средната месечна сметка за електричество.
На второ място, законът нарушава разпоредби на Конституцията и на Европейските директиви като променя с обратно действие регулации за вече завършени или започнати инвестиционни проекти. Това нарушава основен принцип на Конституцията, прави правната система ненадеждна и подкопава доверието в България като инвестиционна дестинация.
Също така, докато директивите на ЕС постановяват, че ВЕИ проектите трябва да получат приоритетен достъп до електрическата мрежа, ЗЕВИ прави точно обратното и поставя ВЕИ след всички останали. Например, налагат се ограничения за максимум капацитет на ВЕИ мощности, които могат да се присъединят към мрежата, докато подобно ограничение не съществува за нито един конвенционален източник на енергия.
Най-лошият недостатък на закона, този, който наистина ще прогони инвеститорите във ВЕИ, е правилото, че инвеститорите ще разбират цената, по която ВЕИ проектът им ще продава електричество, едва след като строителството на проекта е завършено. За инвеститора това означава, че той трябва да работи години над проекта си, да създаде десетки работни места и инвестира милиони за оборудване и изграждане на целия проект, а междувременно регулаторът би могъл да промени цената на изкупуване без ограничения и без никаква предвидимост за това от страна на инвеститора. Тази неяснота е безумен риск, който нито един разумен инвеститор, банка или сериозен човек, не би могъл да поеме. Резултатът е, че нито един добре обмислен и подходящо планиран ветроенергиен проект няма бъде реализиран, докато този закон не бъде променен.
БГВЕА ще използва всички свои ресурси да оспори този закон във всеки един достъпен за нас форум. Ние няма да бездействаме и да наблюдаваме как този закон унищожава инвестиции и работни места и руши доверието в България.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg