EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Находищата в Калиакра и Каварна старт от днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Находищата в Калиакра и Каварна старт от днес

mail15:45 | 04.11.2010прегледи 871 коментарикоментари 0


Производството и добивът на собствен природен газ гарантира по-ниски цени, защото няма посредници и такси. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков дадоха символично начало на добив на природен газ от находищата Калиакра и Каварна във Варненска област. На символичното начало на добива присъства и посланикът
на Великобритания у нас Стийв Уилямс."Дай боже да намерим още находища, защото това ще е добре за
потребителите", посочи премиерът. Той допълни, че откакто ръководеното от него правителство е на власт, цените на газа не се вдигат, а падат. Премиерът обясни, че с добива от двете находища страната ще може да задоволи минимум 15 процента от българския пазар. От тези находища ще се добива около 400 милиона кубични метра газ на година. Борисов обясни, че държавата е сключила договора за изкупуването на газа от добива и вместо да се покачват, цената реално в момента е по-ниска с 3-4 процента от предишната.
Борисов съобщи още, че има договорка с "Мелроуз рисорзис" 10 процента от добиваното количество да не се вземат, а да се запазват в хранилище. Министър Трайков посочи, че ако го нямаше този добив и през лятото нямаше преговори с Русия цената на природния газ щеше да е по-висока с 13 процента. Той допълни, че Министерски съвет е дал разрешение на "Мелроуз рисорзис" за сондажи за газ на още две места в Североизточна България.Инвестицията на компанията "Мелроуз рисорзис" включително и в платформата за добив е 320 милиона долара, като само през тази година са инвестирани 75 милиона долара, съобщи още премиерът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg