EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 % от консумацията на газ от новите находища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 % от консумацията на газ от новите находища

mail17:45 | 01.10.2010прегледи 882 коментарикоментари 0


Добивът от новите находища на газ ще покрива между 15 и 20 процента от общата консумация на това гориво в страната. Това съобщи днес във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Целта на посещението му бе да разгледа баржа, полагаща тръби и спомагателните съоръжения за морските операции по изграждането на тръбопроводите, които свързват находищата "Каварна" и "Калиакра" с платформа. Концесиите за добив на
природен газ от новите находища бяха дадени на компанията "Мелроуз Рисорсиз".
Целта е добивът да започне възможно най-бързо, още през октомври, посочи министърът. По думите му капацитетът на едното находище е около 800 милиона кубически метра, а на другото - около 2 милиарда кубически метра. Трайков коментира, че годишно добивът може да бъде около 400 милиона кубически метра, а има вариант и за 550 милиона кубически метра. Според министъра, започването на добив от новите находища ще помогне за понижението на цената на газа в страната.
Поскъпване на парното през тази зима няма да има, посочи Трайков. Той добави, че се работи по план по "пътната карта" на проекта "Южен поток".
Министърът допълни, че газохранилището, което може да бъде обособено край нос Галата, е уникално като национален ресурс. По думите му все още се търси юридическата форма, за да се даде възможност за обособяването на такова хранилище.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165