EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Настъпва ли залезът на бързата мода?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Настъпва ли залезът на бързата мода?

mail10:03 | 10.10.2022прегледи 1047 коментарикоментари 0


През тримесечието, приключило на 31 август, шведският моден гигант H&M отчете печалба от 531 милиона крони, което се равнява на около 49 милиона евро, спрямо 4,69 милиарда евро за същия период на 2021 година. Компанията отбеляза, че еднократните разходи от 2,10 милиарда крони във връзка с прекратяването на операциите в Русия вследствие на инвазията на Москва в Украйна са повлияли значително на резултатите.

H&M ще стартира програма за съкращаване на разходите, за да спестява около 2 милиарда шведски крони годишно. Този план трябва да влезе в сила до втората половина на 2023 г.

Ако оставим настрана чисто финансовия аспект, какво означава всичко това?

Бързата мода е в криза? Не точно, тъй като на сцената излизат компании като китайската Shein, която е увеличила продажбите си със 100 процента, за да се превърне през 2022 година в една от най-големите марки за разпространение на модни стоки в света, пише италианското специализирано издание "Грийнми".

Бързата мода върви към залез, но на преден план изпъква ултра бързата мода - моделът H&M срещу стратегията на Shein.

H&M и устойчивостта на бързата мода

Тайната на успеха на "Ейч енд Ем" може да се припише на модела им за бърза мода. Както обобщава сп. "Форбс", "бързата мода е идеята за преместване на големи обеми облекло от дизайнерските ателиета до рафтовете в шоурума за възможно най-кратко време".

Бързата мода не е ексклузивно изобретение на H&M, но шведската компания е създала различен модел. За разлика от Zara, например, H&M не произвежда продуктите си самостоятелно, а поверява производството на над 9000 независими доставчици в целия свят, основно в Европа и Азия. Те са контролирани от 30 офиса, разположени на стратегически важни места. 

Проблемът на бързата мода на H&M не е лошото качество на продуктите или жизнения им цикъл, а екологичното и социално влияние на производството и дистрибуцията. 

Случаят Shein

Резултати, от които на човек може да му се завие свят, но и даващи повод за размисъл.

Китайският гигант в дистрибуцията на облекло се радва на невероятен прилив на печалби най-вече поради факта, че окончателно изчисти модела си "пробвай и повтори" (test and repeat) и се превърна в една от най-големите марки на пазара. 

По-евтин и по-бърз от конкурентите си като H&M и Zara, Shein печели надмощие, очертавайки профила на набиращата все по-голяма скорост ултра бърза мода. Устойчив ли е обаче моделът му? Със сигурност не е, посочва "Грийнми". Изданието подчертава, че често истинският проблем са непродадените или унищожени стоки.

Неслучайно и ЕК представи пакет с предложения за по-устойчиви продукти и насърчаване на моделите на кръговата икономика. 

"Пробвай и повтори" е логиката, според която една компания, за да смени бързо артикулите, произвежда малки количества в различни стилове, понякога само 10 или 100 от един продукт и това всъщност е трансформация на бързата мода в ултра бърза мода. 

Какво се случва? Марки като Shein, но и Boohoo или ASOS, подновяват редовно артикулите, които предлагат, поне веднъж седмично или най-много на две седмици и така "поддържат" клиентите си, карайки ги постоянно да търсят нови стоки.

Един истински тест за продаваемостта на продуктите: ако клиентите постоянно купуват стоките, това е добре, ако не, се продължава напред и цикълът се повтаря. Всичко това се базира на факта, че изходната точка на бързата мода е достъпността на цените, което свежда до минимум последиците от лошата покупка за портфейла на купувачите. 

Един почти коварен механизъм на компанията, който усеща нагласите най-вече на новите поколения и необходимостта им от социално приобщаване, заключава изданието.

 

/БТА/


Тагове: бърза мода, H&M
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg