EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП: 239 производства за солидарна отговорност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП: 239 производства за солидарна отговорност

mail12:42 | 02.03.2016прегледи 1132 коментарикоментари 0


Ревизорите от НАП - София са открили 239 производства за търсене на солидарна отговорност от трети лица за неплатени данъци и осигуровки през 2015 година, съобщава пресцентърът на Националната агенция по приходите /НАП/.
В резултат от приключилите вече ревизии са разкрити задължения към бюджета в размер на 18.7 млн.лв.
Данъчно-осигурителният кодекс дава възможност, ако дружеството не притежава имущество или активи, върху които да се наложат обезпечителни мерки за събиране на установените задължения, публичните изпълнители да пристъпят към процедура за принудително събиране срещу управителя на фирмата. Към тази мярка публичните изпълнители пристъпват и в случаите когато недобросъвестни управители на фирми с големи задължения, установени с ревизионен акт, прехвърлят активи безвъзмездно или по цени значително по-ниски от пазарните. Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ за намаляване на имуществото на фирма, което би могло да послужи за покриване на дългове към НАП, както и заради продажба на активи под пазарните цени, управителят носи солидарна отговорност. Така, управител на столична фирма ще плати от собствения си джоб повече от 200 000 лева, с които е намалил стойността на имуществото на дружеството. По време на ревизия, която установила, че фирмата му има задължения към хазната за стотици хиляди лева, за да избегне налагането на запори и евентуална продажба на имуществото, управителят започнал да разпродава фирмените активи на безценица, информират от НАП.
Отговорността на управителите на дадено дружество може да възникне за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, които са дължими от фирмата. Това може да са задължения по ДДС, корпоративен данък или задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството. Също така когато фирмата се представлява от повече от едно лице, то отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски може да възникне за всеки представляващ фирмата, уточняват от НАП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg