EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Накъде ще тръгнат цените на млякото?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Накъде ще тръгнат цените на млякото?

mail09:05 | 04.01.2018прегледи 9452 коментарикоментари 0


 ИнтелиАгро

През октомври средните изкупни цени на кравето мляко в ЕС бяха с над 40% по-високи от тези в разгара на т.н. „млечна криза“ в средата на 2016 г. Българският пазар нямаше как да остане встрани от възстановяването и млекопроизводителите се радваха на цени с около 25% по-високи за същия период, надминавайки средно 60 ст. за кг. Положителната тенденция бе логично следствие от глобалната картина в сектора – намаляване на производството и покачване на търсенето за внос в Китай – двигателят на световните пазари през последните години, както и укротяване в предлагането в Европа и Нова Зеландия. Нещо повече – отношението на световните индекси на прясно мляко и фуражи се задържа над 1,5 (граница, считана за благоприятна за фермерите) вече в тринадесет поредни месеца. Това е най-дългият период на благоприятна пазарна среда за млекопроизводителите по света в последните 10 години.

Докога обаче ще продължи ръстът?

Глобалният индекс на млечните продукти бе относително стабилен в периода май-септември, но само за два месеца след това загуби 10%. Спадът през октомври и ноември бе най-значителен при маслото – 15%, а пълномасленото и обезмасленото мляко на прах отстъпиха с 11%. Сходни сигнали изпраща и европейският пазар на млечни продукти. Към третата седмица на ноември, цените на производител на маслото в Общността спадат с 3% до 5,3 евро/кг. спрямо пика си от средата на септември. Понижението при млякото на прах е около 10% - до 2,75 евро/кг. (1,5 евро/кг. при обезмасленото).

Вниманието отново е приковано към пазарната конюнктура в Китай. Последните прогнози на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) са за ръст в местното производство през 2018 г. с 2,8% до 36,5 млн. т. прясно мляко. Той е едва наполовина от необходимото, за да се достигнат нивата на производство преди спада от 2016 и 2017 г., но е достатъчен да постави отново под натиск търсенето за внос в страната. Rabobank също залага на покачване в производството на мляко в Китай през следващата година – с 1,5%. Твърде вероятно е този ръст да е устойчив в дългосрочен план, тъй като се дължи в по-голяма степен на развитието на технологиите и генетиката в местните ферми, отколкото на динамика в числеността на стадата. За щастие на глобалните износители, китайските потребители все още предпочитат вносната продукция, която се ползва с имидж за по-високо качество и безопасност. Според USDA, доставките на мляко на прах за Китай през 2018 г. ще нараснат с 50 хил. т. до 500 хил. т. Това количество обаче остава далеч под рекордния внос от 2014 г. – над 670 хил. т. В същото време, вносът на обезмаслено мляко се очаква да намалее с 25 хил. т. до тригодишно дъно от 200 хил. т.

След година на спад, се наблюдава отново ръст в продукцията на петте най-големи производителя (ЕС, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Аржентина). За второто полугодие на 2017 г. увеличението при тях е с 2-2,5% на годишна база, а сходни са прогнозите на USDA и за първата половина на 2018 г. За сравнение, счита се, че световното търсене за внос може да поеме около 1,5% ръст в глобалното производство без съществен ефект върху цените.

През третото тримесечие на 2017 г. в ЕС е произведено с 3% повече мляко на годишна база, прогнозите са, че края на годината ръстът ще се ускори допълнително. През цялата година той е воден от Ирландия и Полша, а в края ѝ към тенденцията се присъединиха Германия, Франция и Холандия.

Неблагоприятните метеорологични условия в Нова Зеландия доведоха до спад в добива с около процент, но производството след това се ускори и очакванията са също за ръст в порядъка на 2-3% за пазарната година. В края на ноември ANZ Bank и ASB Bank понижиха прогнозите си за средните цени в Нова Зеландия – глобалният лидер в износа на мляко, до 6,5 новозеландски долара за килограм сухо вещество. Въпреки очакванията, водещият млечен кооператив Fonterra не свали изкупните си цени за 2018 г. – NZ$6,75. Счита се, че цени над NZ$6 са достатъчни, за да осигурят задоволителен доход на повечето стопанства.

Департаментът по земеделие на САЩ очаква 98 млн. т. произведено мляко в страната през 2017 г. – с 1,6% повече от 2016 г. За 2018 г. прогнозата е дори по-смела – покачване от близо 2% до рекордните 100 млн. т.

Конюнктурата в ключовите глобални играчи, както и поведението на пазара в края на годината, подсказват, че двигателят на възстановяването в цените на млякото вече е изгубил мощност. Нещо повече – налични са определени сигнали за нов превес на предлагането над търсенето.

Световният тренд, по традиция с малко закъснение, ще достигне и България. Поради това, очакванията ни са през първата половина на 2018 г. изкупните цени на млякото в страната да не надвишат настоящите си нива, като съществува и потенциал за негативна корекция в рамките на 5-10%. Положително за фермерите е, че на този етап липсват индикации за съществено поскъпване на зърното. Млекопроизводителите имаха над година на сравнително добри пазарни условия. Достатъчно време, за да се вгледат в стопанствата си, да подобрят ефективността им и да се подготвят за следващите предизвикателства, които пазарът неизбежно им е приготвил.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg