EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-платените професии на село!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-платените професии на село!

mail12:50 | 23.04.2012прегледи 7437 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова

Работата на село се оказва все по-удачен и перспективен вариант за изкарване на доходи, особено в момент на криза и нарастваща безработица. Обяви за такъв тип дейност не липсват в многобройните агрофоруми и сайтове за работа, както и специализирания сайт selo.bg. Още повече, че за да се трудите сред природата, не е необходимо да имате висше образование, да владеете чужди езици или да имате компютърна грамотност, с изключение на много малко позиции, за които се изискват такива. А и без това най-висок е делът на безработните с основно и средно образование, според данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта...Важно е обаче да имате опит в отглеждането на животни или земеделски култури или да сте израсъл сред хора, които се занимават с това. А изборът от дейности, за които може да кандидатствате е наистина богат – животновъд, овцевъд, козар, кравар, пчелар, ветеринар, охлювъд, рибар, градинар, озеленител, агроном, тракторист, овощар, лозар, дистрибутор на био продукти и прочие.

ЕсоnomyNews.bg провери какви са тенденциите при работа на село, какво е заплащането и в кои райони най-много се търси работна ръка. Оказа се, че за повечето от обявите, публикувани в края на март и началото на април, вече са намерени работници. Доста от хората са на възраст 35-40 г., въпреки че за доста от обявите долна граница няма. Дори се предпочитат хора на възраст и с повече опит. За някои дейности се изисква задължително да има и препоръки от предишни работодатели.

Животновъдство
В този сектор обявите за работа са най-много, като доминира търсенето на овцевъди, козари и кравари. Повечето от обявите са за селата около София и Перник, Етрополския Балкан, Разград, Монтана и Пловдив, а заплащането варира от 400 до 600 лв., като почти всички работодателите осигуряват спане и осигуровки, а някои и храна. Работата почти винаги е целогодишна, а не сезонна. Повечето оферти са с опция за дългогодишна заетост – 4-5 години.
Работата включва доене, чистене и хранене на животните, а понякога и продаване на продукцията. Най-често става въпрос за гледане на от 30 до 50 животни. Така например в Разград се предлага работа в овцеферма, за 650 лв. твърдо заплащане плюс осигуровки и спане. Битовите услови са добри, има квартири снабдени с баня, ток и сателит, които обаче се плащат от наетите на работа, обяснява Марио Стоянов, който е пуснал обявата си преди 11 дни и все още не е намерил работна ръка.
В Перник предлагат работа за двама човека, може и семейство, за гледане на 150 кози, срещу общо заплащане от 800 лв. Работата включва паша, доене, и подстригване на животните, когато е необходимо. Условията за наемане са хората да бъдат до 40 години и да живеят в региона.
В село Иваняне, Банкя търсят човек за гледане на 50 кози, срещу заплащане от 600 лв, квартира и осигурена закуска.
Животновъди с опит в отглеждането на телета могат да си намерят работа за 500 лв. плюс 2 кг мляко на ден в с. Ковачевци.

Зоотехници и зооинженери
Макар и по-малко, не липсват и обявите за зоотехници и зооинженери. Заплащането за тези длъжности са от 500 до 550 лв. и най-често се търсят за ветеринарни центрове. Изискванията са: диплома за средно-специално образование; хуманно отношение към животните, настаняване в стационара и попълване на съпровождащата документация; работа с медицинска апаратура - анестезиологичен апарат, рентген и лаборатория и др.

Агрономи
Заплащането при агрономите е по-високо – започва от 700 до 1000 лв. и понякога и нагоре според опита и квалификацията. Изискванията са висше образование в областта на селското стопанство, способност за наблюдение и анализиране, поне две години опит като агроном в растениевъдството, добри технически умения, познаване на основната нормативна уредба и административната дейност на земеделския производител. Често се изисква и шофьорска книжка и възможност за чести пътувания - до 90 % от времето. Най много свободни позиции има в Попово, Търговище, Разград и Русе.

Пчеларство
На пчеларите обикновено се заплаща на ден – от 25 до 35 лв. на ден в зависимост от броя на кошерите. Така например в Чирпан, Пловдив и Пазарджик се търсят пчелари, като изискването е да имат дългогодишен опит, те да живеят близо до градовете и да имат възможност всеки ден да идват.

Охлювъдство
Охлювъдството се превръща във все по-примамлива професия. Динамично расте и броят на охлювъдните ферми, защото напоследък се налага твърдението,че те носят „лесни и бързи пари”. За град Кюстендил например има над 5 обяви в специализираните сайтове, в които се търсят охлювъди. Заплащането е от 630 до 670 лв.

Озеленяване
Заплащането за озеленяване е от 20 до 25 лв. на ден като обявите за тази дейност са над 30. Основните изисквания са засаждане на растения, засяване на трева, изкопаване на канали за поливна система и др.

Розобери
Хората, които се нуждаят от временна работа за лятото могат да се захванат и с розобер. Тук се търсят работници най-често за месец в периода от края на май до средата на юни за град Казанлък. За 1 месец човек може да изработи до 450 лв.

Собствен бизнес
Ако търсите съдружник за започване на собствен бизнес на село – има и такива обяви. Най-често става въпрос за 50 на 50 участие в закупуване на машини, съоръжения или животни за изграждане на обща ферма. В други случаи, човекът пуснал обявата има земя и изградени обори и търси човек със спестени пари или възможност за теглене на кредит, за закупуване на животни.
Така например в една от обявите се търси човек или семейство за създаване на животновъдна ферма за козе или овци в Етрополския балкан. В друга обява пък търсят съдружник за развиване или изграждане на охлювъдни ферми, като инвестицията в една такава ферма е около от 15 000 лева.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg