EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-масовият кредит до 3 хил. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-масовият кредит до 3 хил. лв.

mail11:00 | 11.12.2012прегледи 842 коментарикоментари 0


Личният кредитен рейтинг на българина остава почти без промяна през ноември, показват данни на КредитПойнт. Средният кредитен рейтинг за ноември е 448, което отговаря на лимити от 35 000 евро за ипотечен кредит, 4 000 евро за потребителски кредити и 750 евро за лимит по кредитна карта. За живеещите в големите градове средният кредитен рейтинг е 488 с лимити за ипотечен кредит в размер на 46 500 евро, за потребителски - 5 000 евро и 100 евро лимит по кредитна карта. Живеещите в малките градове са с рейтинг от 412 пункта, а лимитите за кредити - до 21 800 евро за ипотечен заем, 2 400 евро за потребителски и до 250 евро лимит по кредитна карта.
От всички измерили личния си кредитен рейтинг с доход под 1000 лева станаха ясни следните данни: 29.3% от тях са с лош кредитен рейтинг, 48.7% са с добър кредитен рейтинг, 16.6% са с много добър кредитен рейтинг и 5.4% са с отличен.
Причини за лошия кредитен рейтинг:


Хората с доходи под 1000 лева са били доста по-смели в решението си да теглят кредити и да задлъжняват. Това е обяснимо, тъй като хората с по-ниски доходи трудно могат да спестяват и когато трябва да направят някакъв по-голям разход, разчитат на кредит. От друга страна, прекаляването с кредити поставя личните им финанси под сериозно изпитание и най-малкото сътресение в доходите им може да доведе до дългосрочни и сериозни финансови затруднения.
Друга интересна тенденция е масовото търсене на суми до 3000 лева с цел запълване на дупки в семейния бюджет. Като основни причини за искането на малък кредит хората изтъкват натрупани задължения към ютилити компании, покриване на заеми от приятели и роднини, рефинансиране на изтеглени бързи или стокови кредити, необходимост от належаща покупка на нещо за дома, осигуряване на средства за изкарване на зимата и др.
Търсенето на по-малки суми в голяма степен потвърждава и интереса към бързите кредити, който значително нарасна през последните няколко години. Малките суми наистина не са много рискови, но трябва да се връщат и тогава да се теглят нови, защото в противен случай може да се стигне до проблеми. Голяма част от лошите кредити на пазара в момента са формирани точно от кредитни задължения по потребителски кредити и кредитни карти, което показва, че неправилната преценка при тегленето и ползването им води след себе си проблеми в обслужването им.
 


Тагове: кредит, рейтинг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg