EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Най-висока доходност от хотели в София и Букурещ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-висока доходност от хотели в София и Букурещ

mail11:37 | 02.04.2020прегледи 9423 коментарикоментари 0


Откриването на общо 1070 стаи в 4- и 5-звездни хотели в София, планирано за 2020 г., се отлага заради пандемията от коронавирус. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton, която тази година отбелязва 15 години от създаването си.

За тази пролет бе планирано отварянето на първия хотел на Hyatt в столицата, както и на Grand Hotel Millennium. След цялостно обновяване трябва до отвори врати и четиризвездният хотел „Родина“. За момента обаче хотелският пазар е блокиран заради пандемията, която спря бизнес и туристическите пътувания.

„След годините на ръст, които доведоха до навлизане на нови брандове на софийския пазар, сега се намираме в безпрецедентна ситуация. Икономическият живот е замрял и това рефлектира върху хотелските услуги. Кога и с какви темпове ще видим възстановяване все още не може да се прогнозира, защото няма яснота колко ще продължи сегашната ситуация“, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и хотелски услуги“.

Съвместно проучване на Cushman & Wakefield и глобалната компания за правни услуги CMS за хотелския пазар в Централна и Източна Европа показва силно представяне както по отношение на пазарните индикатори, така и на транзакциите. Според него шестте разглеждани пазара* в региона са привлекли сумарно 1.4 млрд. евро инвестиции в хотелски активи през 2019 г., от които над 40% са във високия и луксозния сегмент. Като причина за инвеститорския интерес от консултантската компания посочват по-високите нива на доходност в сравнение със Западна Европа, както и потенциала за ръст на пазарите в региона. Най-висока доходност предлагат София и Букурещ със 7-7.5%, докато в Прага, Будапеща и Варшава тя е в рамките на 5-6%.

Най-активен като сделки е бил пазарът в Чехия с 620 млн. евро инвестиции в хотели през 2019 г., основно заради големи придобивания в Прага. Делът на българския пазар е 5% от общия обем, което се равнява на 75 млн. евро.

„Голяма част от тези сделки са извън София – в големи градове и курортни комплекси. В столицата наблюдаваме по-скоро активност при строителството на висока категория хотели, тъй като този сегмент от пазара показа устойчив ръст през последните години. В перспектива обаче интересът на международните брандове се измества по-скоро към тризвездната категория“, обобщи Пламен Бачев.

Данните показваха обещаващо начало на 2020 г., подкрепени от големи сделки в различен етап на договаряне. Безпрецедентната ситуация с COVID-19 обаче доведе до отлагането на редица придобивания и неяснота кога и с какви темпове ще се възстановят туристическият и хотелският пазар. Все пак в първите месеци на годината са приключени шест сделки за общо 297 млн. евро, основно в Будапеща.

Въпреки проблемите на пазара инвестиционната активност от 2019 г. дава основания да се очаква високият интерес към Централна и Източна Европа да се върне след отминаването на кризата, заключават от компанията. 

*България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Унгария

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg