EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Награди на "Дефиле на младото вино"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Награди на "Дефиле на младото вино"

mail13:02 | 29.11.2023прегледи 570 коментарикоментари 0


За петнадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на "Дефиле на младото вино" в Пловдив. Участниците в събитието бяха 67, от които рекорден брой винопроизводители - 50. Новите участници бяха 12. Това съобщиха организаторите на събитието, които отчетоха над 70 000 броя дегустации. 

Първата бъчва младо вино на винарска изба "Козя грамада" бе отворена от Илин Димитров и бог Дионис. С наздравица от фестивална бъчва с младото вино реколта 2023 бе даден старт на винените дегустации.  

За трета поредна година събитието се проведе под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните.

Успешно се проведоха "Дните на младото вино", през които винолюбителите се запознаха отблизо с участниците и вината от регионите Долината на река Струма и Сакар. Проведе се и литературното соаре "Глътка любов". Гвоздей на фестивалната програма бяха Бистришките баби и техните внучки.

Дегустационен конкурс за младо българско вино "ДИОНИС", председателстван от 7-членно жури от Университета по хранителни технологии - Пловдив, отличи участниците с 14 "Диониса" в категориите - млади бели, розови и червени вина. В конкурса участваха 17 винарски изби с 42 дегустационни проби, наградените са: 

В категория "Младо бяло вино" златен Дионис взеха ВИ "Ивайловград" със своя купаж от Совиньон Блан, Шардоне, Мускат и Пино гри (85,42 точки); ВИ "Вила Юстина" с купаж от Коломбар 40 процента, Семийон 25 процента, Шардоне 25 процента и Димят 10 процента (85,14 точки) и ВИ "Шато Копса" със Совиньон блан (85 точки). 

Със сребърен Дионис бяха отличени ВИ "Козя Грамада" с купаж от Совиньон блан и Ркацители (84,57 точки) и ВИ "Страждата" с купаж от Тамянка и Шардоне (83,71 точки).

В категория "Младо розе" златен Дионис взе ВИ "Двор 1" с купаж от Каберне Совиньон и Каберне Фран (85 точки). 

В категория "Младо червено вино" златен Дионис взеха ВИ "Ивайловград" с купаж от Мерло, Сира, Каберне Совиньон и Аликат Буше (85,57 точки); ВИ "Козя Грамада" с Каберне Совиньон (85,43 точки); ВИ "Димитрови" със Сира (85,29 точки); ВИ "Богданица" с Каберне Совиньон (85,29 точки и ВИ "Странджата" с Рубин (85,14 точки). 

Със сребърен Дионис бяха отличени ВИ "Ноя" с Карменер (84,71 точки); ВИ "Шато Копса" с купаж от Каберне Совиньон, Мерло и Сира (84,43 точки) и винарна "Тополово" с Рубин (83,86 точки). 

Прецедент в дигиталното анкетно проучване е, че винолюбителите отличиха един винопроизводител в трите категории: бяло, червено вино и розе - Винарска изба "Джинвира".

Организатори на фестивала са "Съвет по туризъм - Пловдив" и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии - Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg