EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Навални - новата загадка на Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Навални - новата загадка на Русия

mail16:00 | 28.12.2011прегледи 2271 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
На 24 декември в центъра на Москва се събраха 120 000 души на протестен митинг срещу управлението, а Владимир Путин обвини опозицията в липса на цели и лидери. В последния 1 месец, недоволството на руснаците започна да придобива все по-големи размери, като стартът беше даден на 20 ноември в комплекс „Олимпийки”. Тогава Владимир Путин беше освиркан за първи път в своята политическа кариера, а реакцията на феновете беше заглушена по държавната телевизия „Россия 2”. В интернет обаче нямаше кой да спре недоволните потребители и любителски видеоклип в YouTube, на който се чуват освиркванията, бързо обиколи уеб пространството.
От това се възползва 35-годишния Алексей Навални, който публикува видеоклипа в своя блог navalny.livejournal.com и го озаглави „Краят на една ера”. Месец по-късно, Навални държа реч пред 120 000 протестиращи, в която заяви своите амбиции за президентския пост.
Кой е Алексей Навални?
Алексей Анатолиевич Навални е роден на 4 юни 1976г. в град Бутин, Московска област. Завършва право в Руския университет на дружбата между народите (РУДН) пред 1998г., а през 2000г. се включва Руската обединена демократична партия „Яблоко”. Целите на партията са ясни: пазарна икономика, частна собственост, контрол на гражданите върху властта и т.н. Навални обаче е изключен от партията през 2007г. заради своя остър национализъм.
По-интересната част от живота на Навални обаче се развива в неговия блог – navalny.livejournal.com, създаден на 19 април 2006г.  За първите 4 години, блогът придобива изключителна популярност – коментарите надхвърлят 150 хиляди, а повече от 18 хиляди потребители на най-голямата руска блогосфера – „Жив журнал” (LiveJournal) се абонират за публикациите на Навални. Блогът е известен с това, че все повече активисти изразяват свободно позицията си, която бързо се разпространява. Руското правителство нееднократно взима мерки по въпроса, като се стига до осъдителни присъди на блогъри. Пръв го отнася 21-годишния музикант Сава Терентиев, осъден на 1 година условно през 2007г. за „разпалване на социална омраза към милицията”.
Същата присъда получава Дмитрий Кирилин, 2 години по-късно, за призиви към „сваляне на съществуващия политически режим” и за „неуважително изказване към действащите властови структури”.
Навални не се плаши от ареста и самият той беше задържан от руската милиция за неразрешен митинг срещу изборните измами, събрал 6000 души. Според главния редактор на радио „Эхо Москва” и „Эхо-ТВ” Алексей Венедиктов този ход на полицията превръща Навални от онлайн, в офлайн лидер. Думите му бързо се потвърждават – след като излежава 15 дни в ареста, Навални излиза и на 24-ти декември събира 20 пъти повече хора на протест, този път разрешен.
Интересът към блога на Навални само в рамките на последните 12 месеца се е увеличил многократно (спрямо първите 4 години на блога) – коментарите надхвърлят 1,15 млн., а 64 хиляди потребители следят постоянно публикациите на активиста. С появата си на протестния митинг на 24 декември, Алексей Навални вече се превръща в лице на опозицията.
Дали ще успее? Мненията са разнопосочни.
Видната руска интелектуалка Валерия Новодворская, лидер на либералната партия „Демократически съюз” нарече Алексей Навални „нацист”. Според нея, либералната демократична опозиция не трябва да се смесва с острия национализъм на Навални. Макар и с незначителна политическа кариера, възгледите на блогър-юриста веднъж му създадоха пречки в „Яблоко”. Той твърдо застава зад убежденията си и се самоопределя като „разумен националист”, въпреки участието си в т.нар. „руските походи” на крайните десни екстремисти.
От друга страна, „Арабската пролет” тази година ни показа, че пътят на революцията минава през Facebook и интернет пространството като цяло. Към момента обаче да се говори за революция и сваляне на властта в Русия е несериозно. „Единна Русия” отново спечели парламентарните избори и си осигури 238 депутатски места от общо 450. Колкото до президентските избори през март 2012 г., Навални няма да може да се кандидатира за президент, защото срокът за подаване на документи изтече, докато блогърът беше в ареста.
Идеята за промяна на статуквото обаче остава „жива”. Управляващата партия, въпреки победата на изборите, изгуби 77 депутатски места, а хората се чувстват все по-свободни да споделят мнението си в интернет. Алексей Навални в момента изживява мечтата на блогъра – адвокат по образование, широко известен и любимец на много хора. Миналата година той даже стана виртуален кмет на Москва, след като спечели онлайн гласуването за градоначалник на „Комерсант” и „Газета” с 45%, следван от Борис Немцов с 12%.
До президентските избори през 2016 г. има много време, което може да увеличи подкрепата към Алексей Навални, а дали „желязната” ръка на Путин ще изпусне кормилото, ще стане ясно през март 2012 г.
 


Тагове: Навални, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg