EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ пласира 5-годишни облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ пласира 5-годишни облигации

mail17:45 | 15.05.2012прегледи 530 коментарикоментари 0


Търсенето на 5-годишни български държавни облигации надхвърли над два пъти предложеното от МФ количество за продажба на проведения днес аукцион. Участниците подадоха поръчки в размер на 110,05 млн. лв., при предложени от емитента 50 млн. лева. Коефициентът на покритие на емисията достигна 2,20, като това е най-високата стойност на проведените три аукциона за тази емисия от началото на 2012 година. Среднопретеглената годишна доходност за одобрените 50 млн. лв. е 3,83% и илюстрира трайно установената стабилност в средносрочната част на дълговата крива по българския суверенен дълг.
Предлагането на облигации в този матуритетен сегмент в максимална степен отговаря на очакванията на участниците на пазара на държавен дълг. Анализът на инвеститорската база показва водеща позиция на банките, които придобиват 35% от одобрения номинал, следвани от пенсионните фондове - 32% и застрахователни дружества - 10%.
Отчетливата тенденция за висок интерес при ниска цена на финансиране на централното правителство кореспондира с изводите, представени в Европейската икономическа прогноза (1/2012) на Европейската комисия. Съгласно тези заключения, строгата бюджетна дисциплина на България успешно допринася за подобряване на фискалната позиция на страната, благодарение на навременните мерки за консолидация на структурния дефицит, предприети и стриктно следвани от правителството в края на 2010 г. и през цялата предходна година.
На фона на продължаващата нестабилност в Еврозоната, дължаща се на политическата обстановка в няколко държави-членки, както и задълбочаващата се негативна тенденция на някои от най-големите дългови пазари в Европа, България затвърди позицията си на основен фактор на стабилност в региона. Тази позиция намери непосредствено отражение в независимата оценка, дадена от участниците в проведения аукцион за продажба на средносрочни държавни облигации. Въпреки опасенията за възможни негативни сценарии за бъдещето на единната европейска валута, цената на българските държавни ценни книжа остана премиална, а интересът към тях бе отново изключително висок.
 


Тагове: облигации, МФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg