EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС одобри договора Булгаргаз-Боташ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС одобри договора Булгаргаз-Боташ

mail17:10 | 11.01.2023прегледи 608 коментарикоментари 0


Служебното правителство одобри сключването на споразумение между „Булгаргаз” и турската компания „Боташ“ (BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş.), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

С документа се осигурява достъп на „Булгаргаз” до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България. Периодът на споразумението е от 1 януари 2023 г. – до 31 декември 2035 г.

Положителният ефект от подписването на споразумението и последващия стандартен договор за доставка на природен газ се изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на „Булгаргаз” в размер до 1,3 млрд. куб. м. годишно, уточняват от правителствената информационна служба. 

Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от нула до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на „Булгаргаз“ на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ. С подписването се осигурява дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Република Турция.

Освен положително финансово и имиджово отражение за „Булгаргаз“ като агент на един от най-големите търговци на природен газ в Европа, сключването на споразумение между операторите на газопреносните мрежи на България и Турция ще доведе до допълнителни приходи за „Булгартрансгаз“ от резервиране на капацитет. Ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и региона.

Българският министър на енергетиката Росен Христов определи договорът с турската компания „Боташ“ като „исторически за България и голям пробив за Европейския съюз“. Споразумението беше подписано в сградата на Министерския съвет на 3 януари т.г.

Споразумението с турската компания "Боташ" (Botas) е за използване на инфраструктура, чрез която да бъде доставен втечнен природен газ, транспортиран чрез танкери по море. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване му в Комисията по енергетика в Народното събрание.

"Говорим за резервиране на капацитет на терминали за втечнен природен газ, регазификация и транзит през газовата инфраструктура на "Боташ" до гранична точка в България", добави Христов. По думите му всички спекулации, че чрез този договор ще се закупува руски газ, са неверни.

Министърът разясни, че структурата на това споразумение е идентична на споразуменията, които България има с Гърция, където страната ни резервира терминали и слотове в терминала Ревитуса. Има и резервиран капацитет на строящия се терминал в Александруполис. По този начин България резервира капацитет и в инфраструктурата на Турция, отбеляза той. 

Единствените възможни точки за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) са в Турция и Гърция. България не може да строи терминал за ВПГ в Черно море, тъй като през Босфора не се пропускат танкери с втечнен газ, коментира Христов. Затова страната ни най-пряко и най-лесно може да достави ВПГ от Гърция и Турция, като България има споразумения и с двете страни.

Източникът на газ е гарантиран при всяка покупка, изтъкна министър Христов. Абсолютно всеки газ, който България закупува, е със сертификат за произход. Има изрично изискване това да не е руски газ и то се изпълнява, добави служебният енергиен министър.

Цените, предлагани от "Боташ", са конкуренти и са подобни на подобни услуги в Гърция, посочи Росен Христов. Той обясни, че има такса за услугите по разтоварване, регазификация и транзит, както е навсякъде. Втечненият природен газ се закупува от Турция и се препродава на България с договорената такса за услугите. 

Относно това дали по този начин няма да се купува по този начин скрито руския газ, служебният министър на енергетиката отговори: "Нищо скрито не купуваме". Според него всичко се прави абсолютно официално и това може лесно да бъде проверено.

Споразумението с Турция е стратегически добро, тъй като ангажиментът на България е да "вкара танкера" в турски води. След това "Боташ" го поема и го разтоварва на техен свободен терминал.

Има споразумение за свързаност, което осигурява необходимия капацитет на 100 процента за този газ, който може да се достави. Министърът не отговори дали в него участва "Булгартрансгаз".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg