EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МРРБ:Четири е-услуги в реална среда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРРБ:Четири е-услуги в реална среда

mail15:15 | 27.06.2013прегледи 553 коментарикоментари 0


Тестовият вариант на системата за предоставяне на четирите електронни услуги, които Министерството на регионалното развитие предлага пилотно за граждани, бизнеса и общините приключи, съобщи ведомството. От 21 юни в реална среда се заявяват най-търсените услуги, които предоставя МРР. Това съобщи главният секретар на министерството Климентина Денева.
Порталът, през който услугите могат да бъдат заявявани (http://e services.mrrb.government.bg:88/acswebservices/) е достъпен онлайн. До него може да се стигне и през интернет страницата на министерството. С въвеждането на електронните услуги се повишава качеството на обслужването на хора и бизнес, като единственото условие е заявителите да разполагат с квалифициран електронен подпис.

Четирите електронни услуги са предназначени за потребители, които заявяват разрешения за оценяване на съответствието на строителни продукти и разрешения за издаване на технически одобрения, одобряване на технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура с обхват и значение за повече от една област и за обекти с национално значение и издаване на разрешения за строеж за обекти на техническата инфраструктура с обхват и значение за повече от една област и за обекти с национално значение, издаване на предварителни разрешения за геозащитни мерки и дейности и за строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони.

В рамките на проекта е разработен и внедрен електронен публичен регистър на издадените предварителни разрешения за строеж в свлачищни райони, който беше демонстриран днес.
Първите три от най-използваните и отнемащи най-много време за издаване на разрешения електронни услуги са в полза за гражданите и бизнеса. За предоставянето им се заплаща такса, определена в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на регионалното и от областните управители. От четвъртата услуга, която е безплатна, могат да се възползват и общини.

Електронните услуги могат да бъдат заявявани, независимо от времето и от мястото, на което се намира заявителя. Подаването на заявление по електронен път ще спести време за потребителите, ще подобри отчетността и прозрачността на предоставянето им, а броят на обработените документи ще се увеличи двойно.

Електронните услуги бяха разработени в рамките на проект „МРРБ – ефективна, модерна и прозрачна приходна администрация в услуга на гражданите и бизнеса”. Стойността на проекта е 838 904 лв. Финансирането е осигурено от Оперативна програма „Административен капацитет“.

В рамките на проекта е осигурена свързаност на системите на всички звена в рамките на МРР чрез изграждане на обща архитектура на вътрешно административните връзки и връзките с потребителите. Разработена и внедрена е структура за използването на вътрешен електронен подпис в рамките на министерството, чрез който документите могат да се подписват, съгласуват и съхраняват в електронен вид, като по този начин се повишава сигурността на достъпа до информационните архиви. Актуализирани са вътрешните правила за работа на администрацията с електронни документи в съответствие с действащото в областта законодателство. Внедрена е система за управление на качеството и информационната сигурност, която е сертифицирана по стандартите ISO 9001:2008 и ISO 27001:2005.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg