EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Московски:1 млрд. лв. от концесии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Московски:1 млрд. лв. от концесии

mail14:15 | 25.06.2012прегледи 1038 коментарикоментари 0


Сключените договори за концесии ще осигурят инвестиции от над 1 млрд. лв. на нашата страна, твърди транспортният министър Ивайло Московски, който представи днес възможностите за инвестиции в България пред чуждестранни журналисти. По думите му тези средства ще дойдат от 10-те обекта, които в момента са дадени или предстои да бъдат дадени на концесия.

Ето тези обекти:
Летище Варна
Летище Бургас
Летище София
Летище Пловдив
Летище Русе
Летище Горна Оряховица
Пристанище Бургас
Пристанище Видин
Пристанище Русе
Пристанище Лом.

„Пред нас стои задачата, от една страна да доразвием своята инфраструктура, а от друга – да намерим най-работещите механизми за управление на съществуващата”, каза още той, като поясни, че нашата страна може и се ползва ефективно от европейското финансиране за развитие на транспортните връзки по Трансевропейските коридори, а за летищата и пристанищата публично-частното партньорство е най-работещият механизъм.
„В момента подготвяме подобни процедури за отдаване на концесия на няколко много важни обекта, които се надяваме да бъдат атрактивни и за чуждестранния бизнес”, каза министърът. По думите му летище София би могло да се развие чрез привличането на стратегически инвеститор и в момента текат предконцесионни анализи. „За предоставяне на концесия се подготвят и редица пристанищни терминали в Бургас, Русе, Видин, Лом, Никопол и Тутракан, както и железопътните гари във Варна и Пловдив”, допълни Ивайло Московски. „Надявам се, че сериозен инвеститор да прояви интерес и към процедурата по приватизация на БДЖ „Товарни превози”, заяви министърът. Той допълни, че това е един от ключовите елементи за осъществяване на плана за преструктуриране на БДЖ и се надява процедурата да протече успешно и в срок.
Конференцията „Перспективи за развитие на чуждестранни инвестиции в секторите транспорт, логистика и машиностроене” се организира от Българската агенция за инвестиции, а участие в нея взеха журналисти от САЩ, Русия, Китай, Турция и от редица страни-членки на Европейския съюз.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg