EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Москва-Пекин $100 млрд. стокоообмен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Москва-Пекин $100 млрд. стокоообмен

mail13:20 | 13.10.2011прегледи 423 коментарикоментари 0


Развитието на двустранните отношения между Русия и Китай  "безспорно се отразява върху благосъстоянието" на хората в двете държави. Това прави необходим интензивния диалог между Москва и Пекин, заяви вчера руският премиер Владимир Путин, когото  цитира печатът във федерацията.
Путин направи това изявление през втория ден от визитата си  в Китай на среща с председателя на парламента У Банго, един от  най-влиятелните местни политици, уточнява "Росийская газета".
Двете страни са уредили всички въпроси помежду си във връзка с цените на руските петролни доставки за Китай. Договорът  остава в сила и цените ще бъдат на корпоративно равнище, заявил  пред журналисти в Пекин руският вицепремиер Игор Сечин, който  участвал в преговори между Путин и китайския президент  Ху  Цзинтао. "Вие чакате сензации, това не е правилна идея, върши се  обикновена текуща работа. Разбрахме се за всичко", уверил Сечин. Той не посочил обаче конкретни цифри, но изразил убеденост, че  отрицателното салдо на търговския баланс на Русия и на Китай  няма да нараства.
Медиите в Русия напомнят, че общата стойност на подписаните  по време на посещението споразумения с Китай достига близо 7  милиарда долара. Владимир Путин и Ху Цзинтао обсъдили според Сечин
по-специално ново строителство на железопътни обекти и  далекопроводи, предстояло и подписване на газови споразумения.  Китайски партньори на Москва потвърдили, че само по един от  предвидените маршрути се очаква да бъдат доставяни 30 милиарда  кубика газ годишно. Руският вицепремиер съобщи, че в близките дни ще бъде  формиран директорският борд на съвместно предприятие за  преработка на петрол, което предстои да бъде изградено в Китай,  отбелязва "Московский комсомолец". По думите на Сечин Москва настоява проектът да включва  нефтохимически блок, за да може рафинерията да произвежда не  само бензин и други горива, но и масла, които да изнася, добавя  изданието. Владимр Путин отново изтъкна пред китайския президент, че  тази година взаимният стокообмен ще достигне или дори ще  надхвърли рекордните 70 милиарда долара. Според него до 2015 г.  Москва и Пекин планират да го повишат на 100 милиарда долара.  Освен това страните се споразумяха да използват по-широко
руската рубла и юана във взаимните си разплащания, информира  "Комсомолская правда".  Китайските вестници отделят за посещението на Путин  по-голямата част от уводните си страници. Пишат много и подробно за новите договорености между двете страни - неизменно с  похвален тон, подчертава "Новие известия". Руснак, който отдавна е на работа в Пекин, разказал пред  вестника, че китайците имат двояко отношение към руския премиер: уважение, от една страна, известни опасения - от друга.  Неизменен остава обаче интересът към всичко, свързано с Путин,  добавил той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg