EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Морски орли със сателитни предаватели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Морски орли със сателитни предаватели

mail15:15 | 28.05.2011прегледи 1105 коментарикоментари 0


Два млади морски орли (Haliaeetus albicilla) бяха маркирани със сателитни предаватели на 27 май на остров Милка - един от дунавските острови в резерват "Персина" до град Белене. Подобно проучване на този застрашен вид се извършва за първи път в страната, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Преди две седмици експертите на БДЗП посетиха същото гнездо и установиха две малки орлета и едно неизлюпено яйце. Тогава орнитолозите прецениха, че птиците са още малки и няма да понесат теглото на трансмитера.
Сателитният предавател представлява малко устройство, което се прикрепва на гърба на птицата със специално проектирани презрамки. Предавателят тежи само 70 грама, така че птицата свиква напълно с тежестта му и може да го носи до края на живота си. Устройството има соларен панел, който зарежда батерията с енергия от слънцето и премахва зависимостта от електрическия заряд на стандартните батерии.
Сателитните предаватели ще позволят на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите почти в реално време, да научават повече за начина им на живот и за местата, които посещават и където ловуват, но най-вече – да събират и анализират информация за заплахите, пред които този рядък вид е изправен. Събраните данни от телеметрията са изключително ценни за природозащитниците, тъй като дават ценна информация за поведението и скитанията на младите птици и им позволяват да предприемат още по-адекватни мерки за тяхното опазване и защита.
През 1980 година у нас е имало само една двойка морски орли. Благодарение на дългосрочните природозащитни мерки в България и целия ареал на вида, популацията му постепенно се възстанови и днес в България гнездят вече 20 двойки. БДЗП започна действията си по спасяването на морския орел още в началото на 90-те, когато постави първите изкуствени гнезда по дунавските острови. Дейностите по опазване на морския орел се осъществяват в рамките на проект "Транс-граничен модел за опазване на природата и устойчиво ползване на природните ресурси по течението на река Дунав". Проектът е финансиран по програма за Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г., целящ да подобри опазването на природата и да допринесе за устойчивото управление на природните ресурси в трансграничния район по поречието на река Дунав.
 


Тагове: орли, сателити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903