EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Момичета, да се разходим! Цени народни!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Момичета, да се разходим! Цени народни!

mail18:30 | 31.10.2010прегледи 2552 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Момичета, да се разходим!/The Mall/, Елате в Малката София! /Mall of Sofia/, Топла наденичка само за 69 ст.! /Билла/– това са част от рекламните послания на големите търговски центрове и вериги в момента. Тази есен, подобно на пролетта, те атакуват пазара и потребителите с щедри промоции. Всичко се подчинява да крайната цел: високи обороти с по-ниски цени и по-бързо преодоляване на рецесията. Всичко започна, когато през март-април се появи кофичка кисело мляко за 5-9 стотинки. Тази есен освен евтино сирене, мляко, колбаси, вече се предлагат маркови дрехи и обувки с 30,50, дори 70% намаление /в повечето outlet-и/. Ценовата политика се определя не само от желание да се привличат нови клиенти, тя е резултат на ожесточената конкуренция при веригите и търговските центрове. Тази конкуренция се осъществява според състоянието на местния пазар и според дългосрочните цели за позициониране и експанзия на всяка една от тези компании, твърдят експерти.
Колко време ще продължи войната на цените, която на практика е в интерес на гъвкавия клиент? Най-краткият отговор е, докато пазарът в България се насити с .....молове и вериги.

Търговските центрове

Противно на аматьорското говорене в обществото, че моловете са много и ненужни, инвестициите в нови проекти продължава. Според Gfk в момента пазарът в България все още не е стигнал точката на насищане и за разлика от този в ЦИЕ, делът на модерната търговия е доста малък. 506 860 кв.м. е общият обем на търговските площи в молове и търговски паркове сочи анализът на Forton International за Q3 на 2010 година. С окончателното завършване на три големи проекта до края на годината към този обем ще бъдат добавени още 77 000 кв.м. Обектите, чието отваряне предстои, са Varna Towers (30 000 кв.м.), Мега Мол Русе (20 000 кв.м.) и мол Галерия Стара Загора (27 000 кв.м.). По данни на компанията още 280 000 кв.м. търговски площи са понастоящем в строеж, до края на 2011 г. се очаква да бъдат завършени 170 000 кв.м.
Към момента в България има 66.7 кв.м. търговска площ на 1000 души, като до края на 2010 година този показател ще достигне 77 кв.м. Димитър Киферов, мениджър Търговски площи във Forton коментира, че търсенето през последните 3 месеца е значително по-активно в сравнение с 2009 година.Показател за позитивните тенденции на пазара, е стартиралото строителство на „Paradise Center” – нов проект в столичния квартал Лозенец. След като бъде завършен, той ще добави на пазара още 75 000 кв.м. търговски площи и ще бъде най-големият мол в столицата.
В големите градове търсенето остава концентрирано основно върху топ обектите, докато по-малките проекти и тези, чиято поява предстои, все още срещат трудности при намирането на наематели. Тези фактори доведоха до ръст в незаетите площи в сегмента и до допълнителна икономическа нестабилност на част от проектите. Всички тези факти ожесточават конкуренцията между действащите търговски центрове и водят до появата на ритейлъри от по-слабо активни до момента дестинации. Пример за това са няколко турски марки, които директно навлизат на българския пазар.Тяхната дългосрочна стратегия е разширяване на европейска територия, за което България е отправна точка. Очаква се и истинска борба за привличане на още нови световни брандове в моловете, след като през пролетта тук стъпи един от гигантите в световната конфекция Inditex, който продава дрехи под марките Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home and Uterqüe.

Веригите супермаркети

За 2010 година пазарът на бързооборотните стоки ще стигне вероятно 11 млрд.лв., стана ясно на конференцията Retail in Detail, организирана от списание Регал и Gfk. Ако към тях се прибавят оборотите в малките магазинчета, пазарите, а и сивата търговия цифрата ще стигне 15 млрд.лв. Засега 30%-40% от парите на потребителите отиват във веригите, но силните години предстоят - 2012 и 2013, прогнозират хората от бранша. Големите вериги са инвестирали сериозни средства в България досега- например Carrefoure - 200 млн. евро, Peeny Market – 100 млн.евро, Kaufland -120 млн. евро, Billa-250 млн.евро. 25% от пазара е в ръцете на 10 големи компании, като лидер е Kaufland.
Очертават се две тенденции в поведението на веригите. От една страната те натискат цените надолу, а това рефлектира върху дистрибутори и производители, като целта е клиентът да получи по-ниска цена.
От друга страна, ценовата война даде зелена светлина за развитие и налагане на собствените марки на големите вериги. България все още е на едно от последните места в Европа по популярност на собствени марки. Основните цели на собствените марки са повишаване конкурентоспособността на веригата, както и оптимизиране на съотношението цена-качество. Данни от проучване на Нилсън нареждат на първо място по познаваемост сред българския потребител марката "Аро" на "Метро кеш енд кери". Тя е позната на 64% от потребителите. След нея e собствената марка на "Била" - "Клевър". През лятото веригата Пикадили обяви нова собствена марка Премиа, която наследява Мистър Пикс и Меркато, като така се предлагат над 500 храни от сертифицирани български и чуждестранни производители. Собствени марки има Фантастко, Т-маркет, Kaufland и други.
В края на 2009 г. разпознаваемостта на марките на търговците се е увеличила с 20% в сравнение с началото на годината, според Нилсън. Най-популярните категории за развитие на собствени марки в България са основните хранителни продукти, консервираните стоки и млечните продукти. Данни от проучването на Нилсън сочат, че делът на собствените марки на българския пазар в края на 2009 година е 4 % от общите продажби на бързооборотните стоки. Този показател съвпада със стойностите, регистрирани в Румъния, в Сърбия и Русия тази цифра е 2%.

Бъдещето
За Economynews.bg Рая Попова, Координатор и член на Управителния Съвет на Българска Ритейл Асоциация (БРА), коментира, че тенденцията на българския пазар да се търсят по-евтини стоки ще остане още дълго, като клиентите, които не са готови да направят компромис с качеството, просто изчакват предпочитаната марка да стане на разпродажба, за да я купят, нещо, на което залагат и моловете.
Така войната на цените ще продължи и дори ще се задълбочи, а това е само в интерес на българския потребител.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg