EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Модернизирано жп трасе Пловдив – Бургас до 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модернизирано жп трасе Пловдив – Бургас до 2023

mail07:15 | 31.07.2020прегледи 436 коментарикоментари 0


 В Белозем бе открит железопътен участък Скутаре-Оризово, който е част от проекта за модернизация на жп линията „Пловдив – Бургас“. „Сигнализацията, безпрепятственото преминаване на конфликтни кръстовища, телекомуникациите и всички елементи, които съпътстват модерните железници, са вече факт и ги наблюдаваме в действие. Жп линията Пловдив – Бургас до 2023 година трябва да е онзи път, който асоциираме с понятието европейски железници“, каза министърът на транспорта Росен Желязков при откриването.

По думите му участъкът, който се откри, е изключително важен за разгръщането на може би най-важната железопътна мрежа между границата със Сърбия и Черно море. Той добави, че този ангажимент, както и развитието на връзките Карнобат – Синдел, Русе – Каспичан, Варна – Русе и т.н., са гаранция за използването на железниците като най-модерния транспорт за превоз на пътници и товари. Росен Желязков бе категоричен, че това не е само българска, а общоевропейска политика, особено в контекста на Зелената сделка и трансформацията от аналоговия към дигиталния свят.

„Създали сме необходимите предпоставки още сега да бъде модернизиран и подвижният състав. В края на тази, началото на следващата година очакваме новите локомотиви - нещо, което ще се случи за първи път от 80-те години насам. Имаме договор за модернизация на всички дизелови и електрически мотриси, за  ремонт на съществуващия подвижен състав и подновяването на вагоните, така че пътуването с железници да бъде приятно, удобно и безопасно“, каза министър Желязков.

Обновявайки железниците изпълняваме основния ангажимент да модернизираме страната и тя да бъде достоен член на Европейския съюз, добави той. По думите му, тази инвестиция е изключително важна, особено когато е обвързана с всички системни капиталовложения. Той припомни, че преди няколко дни бе подписан договор за модернизацията на жп възел Пловдив, за да може градът да има не само една красива сграда на Централна гара, но и да бъде съсредоточие на железопътния трафик. „Ще бъде облекчен не само животът на пътуващите с железниците, но ще бъде изградена и съпътстваща инфраструктура, като подходите към гарата и Бетоновия мост. От новоизградената инфраструктура ще се възползват и жителите на градовете и по-малките населени места като Белозем. По резултатите се преценява свършената работа“, каза още Росен Желязков.

******

 Рехабилитираният железопътен участък Скутаре-Оризово е част от проект Пловдив-Бургас-фаза 2. Той е с дължина 26 км. Стойност на договора за строителство е 69 848 308, 66 лева без ДДС

Обхват на обекта:

o         Модернизация на железен път и контактна мрежа;

o         Модернизация на сигнализация и телекомуникации в участъка;

o         Рехабилитация на технически сгради и приемни здания в гари Маноле, Белозем и сп. Опълченец;

o         Рехабилитация на всички изкуствени съоръжения от долното строене (големи и малки мостови съоръжения, водостоци, отводнителни канавки и др.);

o         Изграждане на нови и рехабилитация на съществуващи дренажни системи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg