EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мляко от растителна мазнина е „растителен шейк”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мляко от растителна мазнина е „растителен шейк”

mail17:30 | 08.06.2010прегледи 1618 коментарикоментари 0


От 18 юни млечните продукти, в които има растителна мазнина, няма да се наричат "млечни" и това наименование няма да се поставя на етикетите им, заявиха земеделският министър Мирослав Найденов и Йордан Войнов, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/, които днес направиха проверка на щандове на хипермаркет "Карфур" в София.
От 18 май е в сила нова наредба, която предвижда премахване на думата "млечни" от етикетите на всички продукти с растителни мазнини. Има гратисен период до 18 юни.
От опаковките на кисело мляко с растителни мазнини ще бъде премахната и рисунката на крава, Найденов предложи вместо това да има картинка на палма. 
Той каза още, че киселото мляко, направено от растителна мазнина може да бъде наричано "растителен шейк", а кашкавалът и млякото с растителни мазнини - "деликатесен продукт" или "хранителен продукт".
Така клиентите няма да бъдат повеждани.
Наредбата още гласи, че продуктите с растителна мазнина не само, че ще бъдат специално обозначавани чрез етикетите си, но ще бъдат на отделни щандове в хранителните вериги.
При неспазване на тези изисквания глобите ще бъдат от 1 000 до 3 000 лв. за първо нарушение, от 3000 до 10 000 лв. - за второ, и затваряне на обекта при трето нарушение, обяви Йордан Войнов.
С наредбата се регламентира и влагането на сухо мляко в млечните продукти - за киселото мляко е допустимо сухото мляко да е до 20%, за кашкавала - до 25%, а за сиренето - до 30%.
Подобна процедура очаква и месните продукти, кренвиршите от 2,20 лв. килограма не са кренвирши, заяви Найденов.
Въвеждането на Българския държавен стандарт /БДС/ за киселото мляко и млечните продукти е много важно, но има забавяне при изготвянето му.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg