EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Млечната река преля в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млечната река преля в Германия

mail06:50 | 01.06.2016прегледи 967 коментарикоментари 0


В Германия, както и в целия ЕС, отново рязко се изостри старият проблем с излишъка на мляко, пише Deutsche Welle. Заради него Брюксел още в далечната 1984 г. се наложи да въведе млечни квоти, и тези ограничения останаха в сила цели три десетилетия – до април миналата година, когато бяха отменени с надежди за нови експортни възможности. Но продукцията бързо се увеличи и отново се превърна в свръхпроизводство, което доведе до спад в цените.
От началото на 2016 г. планът за държавна интервенция, замислена преди всичко като застраховка за фермерите, заработи с пълна сила, защото падането на изкупната цена на млякото под 20 евроцента стана не изключение, а правило. Проблемът се изостри, когато в началото на април годишният лимит беше изчерпан. Брюксел разреши удвояването му, но и това не помогна: към края на май Берлин вече е изкупил 218 тона сухо мляко, или повече от два милиарда литра мляко. А междувременно производството продължава и продължава.
Не само високата производителност в европейските, в частност в германските стопанства, е причина за създалата се ситуация. Много фермери, особено в Нидерландия, Ирландия и Великобритания, в последните години увеличиха стадата си с надежда за износ към Китай, Русия, азиатските и арабските държави.
„Те затънаха в свръхпроизводството с широко отворени очи“, коментира експерт от Селскостопанския статистически институт в Бон (AMI) Андреас Горн. Към настоящия момент на територията на ЕС има около 23,6 млн. крави, а всяка от тях дава средно около 10 хил. литра мляко годишно. Така Общността се превърна в най-големия производител на мляко в света, осигуряващ около една трета от световната търговия със сухо мляко и сирене.
Но търсенето на тези продукти се свива. Икономическият ръст в Китай се забави и курсът на националната валута пада, арабските държави са засегнати от ниските цени на петрола, а в отговор на западните санкции Русия въведе ембарго на аграрните доставки от ЕС.
В резултат и без това широките европейските млечни реки просто излязоха от коритата си, което доведе до рязък спад в цените на продукцията. При това ситуацията в Германия съвсем не е най-критичната. „В Ирландия или в балтийските държави плащат дори по-малко“, отбелязва Андреас Горн, подчертавайки същевременно, че това не е специфичен проблем на Европейския съюз – кризата има глобален характер.
Без структурни изменения ситуацията няма да се промени. Или казано по друг начин: част от млекопроизводителите в страната, а и в целия ЕС, трябва да се преориентират към друга продукция.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg