EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мигранти и тероризъм тревожат европейците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мигранти и тероризъм тревожат европейците

mail17:34 | 30.12.2016прегледи 1328 коментарикоментари 0


Имиграцията и тероризмът продължават да бъдат определяни като най-значителните предизвикателства пред ЕС, макар и в донякъде по-ниска степен, отколкото при предишното проучване през пролетта на 2016 г. Продължава силната подкрепа за приоритетите и политиките на Европейския съюз, като тя се е увеличила в сравнение с пролетта на 2016 г. Това са двата ключови резултата от последното досега проучване „Стандартен Евробарометър“, публикувано днес заедно с резултатите от специалното проучване на Евробарометър „Бъдещето на Европа“.

Имиграцията и тероризмът са смятани за най-големите предизвикателства пред ЕС:

Запитани относно главните им опасения, гражданите най-често сочат имиграцията на първо място сред проблемите, пред които е изправен ЕС (45 %, -3 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2016 г.). Вторият най-често изтъкван проблем остава тероризмът (32 %, -7). Този проблем изпреварва с голяма разлика икономическото положение (20 %, +1), състоянието на публичните финанси на държавите членки (17 %, +1) и безработицата (16 %, +1). Имиграцията е най-важният проблем за ЕС във всички държави членки с изключение на Испания и Португалия.

Основните проблеми, будещи загриженост на национално равнище, са безработицата (31 %, -2) и имиграцията (26 %, -2). Икономическото положение е на трето място (19 %, без промяна).

Подкрепа за политическите приоритети на Европейската комисия

 В сравнение с предишното проучване от пролетта на 2016 г. подкрепата за приоритетните теми, определени от Европейската комисия, допълнително е нараснала.

 — По въпроса за миграцията 69 % от европейците посочват, че подкрепят обща европейска политика в областта на миграцията, и 61 % са положително настроени към миграцията на хора от други държави — членки на ЕС. 56 % обаче са с отрицателна нагласа по отношение на имиграцията на хора от страни извън ЕС.

 — 81 % от европейците подкрепят идеята за „свободно движение, което позволява на гражданите на ЕС да живеят, работят, учат и извършват стопанска дейност навсякъде в ЕС“. Мнозинството от отговорилите са в подкрепа на свободното движение във всички държави.

 — Подкрепата за еврото нараства леко (58 % в ЕС като цяло, 70 % в еврозоната).

 — По отношение на инвестициите в ЕС 56 % от европейските граждани са съгласни, че за стимулиране на инвестициите на частния сектор на равнището на ЕС трябва да се използват публични средства.

Доверието в ЕС е по-голямо от доверието в националните правителства; стабилна подкрепа за гражданството на ЕС

 Като продължение на положителната тенденция, наблюдавана в проучването през пролетта на 2016 г., доверието в ЕС е достигнало 36 % (увеличение от 33 %). Доверието в националните парламенти и правителства също се е увеличило, но все още е по-ниско от доверието в ЕС.

 38 % от европейците имат неутрално мнение за ЕС, като този дял е останал непроменен от пролетта на 2015 г. Броят на европейските граждани с положително мнение за ЕС малко е нараснал и е достигнал 35 %, а на тези с отрицателно мнение е намалял (25 % от интервюираните).

 Четири от десет европейци считат, че мнението им има значение в ЕС, почти колкото максимума от 42 % по този въпрос през пролетта на 2014 г. и пролетта на 2015 г.

 67 % от европейците се чувстват граждани на ЕС.

 Осведомеността за програмата „Еразъм“ е нараснала значително от 2009 г. насам: повече от половината от европейците вече са чували за нея. Освен това много голямо мнозинство от европейците — 86 %, имат положително мнение за тази програма. Въпреки че осведомеността варира значително между отделните държави, на „Еразъм“ се гледа в положителна светлина от голямо мнозинство от населението във всички държави членки.

 Договорът от Рим се разглежда като положително събитие в историята на Европа от 69 % от европейците. Това мнение се споделя от мнозинството от отговорилите във всички държави членки.

 Проучване „Бъдещето на Европа“: две трети от европейците гледат на ЕС като на място на стабилност в един тревожен свят.

 66 % от европейците гледат на ЕС като на място на стабилност в един тревожен свят. Това мнение се споделя от мнозинството от отговорилите във всички държави членки.

 60 % от европейците считат, че европейският проект предлага на младежта на Европа перспектива за бъдещето.

 82 % от европейците са съгласни, че свободната пазарна икономика следва да върви ръка за ръка с висока степен на социална защита.

 Повече от шест от всеки десет европейци смятат, че следва да има повече решения на европейско равнище в редица области. Осем от десет заявяват, че това трябва да е така, що се отнася до „борба срещу тероризма“ и „насърчаване на демокрацията и мира“ (и в двата случая 80 %); повече от седем от десет смятат същото за „защита на околната среда“ (77 %), „насърчаване на равното третиране на мъжете и жените“ (73 %), както и за „решаване на въпросите на миграцията от държави извън ЕС“ (71 %).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg