EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Метрото по-евтино от АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метрото по-евтино от АЕЦ „Белене”

mail13:45 | 13.08.2012прегледи 647 коментарикоментари 0


„Мечтата на софиянци за разширяване на софийското метро и построяването на нов метродиаметър след дни ще бъде факт.” Това каза министър – председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет. Премиерът, заедно със столичния кмет, Йорданка Фандъкова разгледа обновения булевард „Черни връх” и провери изграждането на част от новия метродиаметър при Националния дворец на културата в столицата.
Премиерът се запозна с извършените ремонтни дейности на булеварда, от бул.”България” до бул.”Никола Вапцаров”, който вече е с нова пътна настилка, тротоари и осветление. Ремонтът на пътното съоръжение струва близо 1,89 млн. лева.

По-късно министър-председателят се качи на един от новите влакове на столичното метро, от станция „Европейски съюз” и пропътува част от новия маршрут на подземната железница през станция „Национален дворец на културата” до последната спирка - бул. „Джеймс Баучер”.
Очаква се участъкът да бъде открит на 31 август, когато в България ще бъде и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Пред журналисти премиерът съобщи, че ще убеждава г-н Барозу със спестените средства от досегашните строителни дейности на столичното метро да се изградят още две отсечки - до аерогара София и от спирката на бул.”Джеймс Баучер” още един участък от около 2.5 километра.
„Над спирката на бул. „Джеймс Баучер” и новата линия на метрото има изграден паркинг за 620 автомобили”, съобщи Борисов и допълни, че „хората, които идват с колите си от планината „Витоша” и комплексите там ще могат да оставят автомобилите си и след пет минути да бъдат на НДК, след седем да са на хотел „Шератон”, а тези от квартал „Надежда” на седмата минута ще са в центъра на столицата на площад „Света Неделя”. Паралелно и двата музея "Ларгото" и "Св. София" трябва да станат на 31 август." Очаква се след пускането на втория метродиаметър броят на пътниците да достигне 140 000 ежедневно.
„Транспортът с метрото е екологично чист, защото влаковете се движат с електрически ток”, посочи още премиерът и беше категоричен, че метрото ще спести на жителите и гостите на столицата и много тонове бензин, задръствания и паркоместа в центъра на София.
Цялото метро с подземните паркинги и направата на булевардите отгоре струва около милиард – по-евтино е от това, което е изхарчено до момента за АЕЦ „Белене”. Това каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция „Фокус”. Да знаят данъкоплатците какво струва „Белене” към момента, то е по-скъпо към момента от това, което е столичното метро с всичките булеварди и подземни паркинги над него. Да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое – не, заяви Борисов.

снимки:МС
 


Тагове: София, метро
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg