EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Метростанция Мизия/ НБУ: „Домът на танцуващите фигури"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метростанция Мизия/ НБУ: „Домът на танцуващите фигури"

mail11:05 | 13.10.2021прегледи 582 коментарикоментари 0


Метростанция „Мизия/ НБУ” е част от най-новата Линия 3 на софийското метро. Станцията е пусната в експлоатация през месец април 2021 г. В нея се влиза през два входни вестибюла - единият източно от бул. „Монтевидео”, а другият, западният, е разположен до кръстовището на бул. „Монтевидео” и бъдещия бул. „Западна тангента”. 

Над станцията, в рамките на регулацията на бъдещия бул.„Западна тангента”, в момента има действащ временен паркинг за 230 автомобила, като входовете на станцията в тази част попадат в тротоарите на бъдещия булевард. С цел по-добра достъпност на трудноподвижни хора и майки с детски колички на метростанцията са монтирани 11 асансьора - по един на всеки от шестте входа и за връзка между отделните нива на спирката. 

Основна характеристика на станция „Мизия/ НБУ” е общото централно пространство, в което вестибюлите и перонът са обединени и преливат един в друг. Разположевието на станцията в близост до квартал Горна баня, Люлин планина и Нов български университет е в основата на нейното художественото оформление. 

Най-забележителното са силуетите по стените на „танцуващи фигури“ - събирателен образ на хора–растения, устремени към светлината и слънцето. Една от най-важните и осезаеми ползи е значителното съкращаване на времето за пътуване. Хората, които ползват тази метростанция вече могат да стигнат до центъра на града само за 10 минути. За сравнение, преди м. април 2021 г., придвижването с градски транспорт от тази част на града до центъра отнемаше межда 40 мин. и 1 час. 

Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. е насочена към развитието на основните видове транспорт – железопътен, пътен, воден, интермодален, както и на съвременни информационни системи за управление на трафика. Тя се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Бенефициентите по програмата са държавните компании, отговорни за изграждане и поддръжката на големите инфраструктурни проекти в страната. Крайните ползватели на проектите по оперативната програма обаче са всички граждани и гости на Република България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091