EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: България се възстановява от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: България се възстановява от кризата

mail15:45 | 04.10.2010прегледи 2824 коментарикоментари 0


„Благодарение на стабилната финансова дисциплина и добрата политика, която правителството води от средата на миналата година, страната ви навлиза в етап на възстановяване от кризата. България поддържа добра макроикономическа стабилност и нашите заключения са много позитивни”. Това заяви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Катрина Пърфилд по време на днешната си среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. Според г-жа Пърфилд страната ни има добра репутация във фонда и прилага успешно политиките на финансовата институция, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.„Политиката на кабинета  трябва да остане стабилна и предвидима, което ще е и ясен положителен знак към чуждестранните инвеститори”, допълни Катрина Пърфилд. 

Текущият дефицит се очаква да падне до малко под 3 процента от БВП, инфлацията ще остане на умерено ниво, сочат заключенията на представителите на МВФ. Очакванията на фонда са, че за 2011 г. ръстът на БВП ще бъде между 2 и 2,5 процента на годишна база.
Докато световната икономика излиза от най-дълбоката следвоенна рецесия, България се възползва от по-силен износ и икономиката й е готова за постепенно възстановяване, отчита мисията на МВФ у нас.
Въпреки че текущият дефицит се очаква да се задържи на ниво малко над 3 процента от БВП, преките чуждестранни инвестиции го покриват напълно, отчитат експертите. Според мисията на фонда условията пред българската икономика ще се подобряват с увеличаването на растежа.
Разумната макроикономическа рамка на България, подкрепена от валутния борд, имаше решаващо значение в запазването на стабилност по време на световната икономическа криза, отчитат от МВФ. С възстановяването на икономиката трябва да се обърне внимание на фискалната консолидация и поддържането на силна банкова система, за да се реализира отдавнашната цел за влизане в ЕРМ 2 и преминаване към еврото, се посочва в заключенията на фонда.
Според приключилата днес проверка на мисията на МВФ силните политики са помогнали за изпълнението на бюджета за 2010 г ., въпреки ниските приходи. Бяха предприети няколко мерки за задържане на кешовия дефицит до 2, 25 процента от БВП до края на август в това число мерки в подкрепа на данъчната администрация, подобряване на заетостта в обществения сектор, отлагане на специални увеличения на пенсиите, стриктен контрол върху разходите, се казва в заключенията на фонда.
За да се задържи в рамките на предвидения за 2010 г. дефицит, правителството ще трябва да упражни по-нататъшен строг контрол по-специално в ограничаването на нови задължения, за да се избегне риска от ново забавяне на плащания, предупреждават от МВФ.
Според проверяващия екип с право бюджетът за 2011 г. предвижда по-нататъшно адаптиране на разходите към по-ниските приходи. Въпреки възстановяването, по-високите акцизи върху горивата и новите мерки за повишаване на събираемостта на данъците, данъчните приходи през 2011 г. се предвижда да достигнат 4,5 пункта от БВП, което е под техния връх през 2008 г. Добре е процесът на корекция на разходите, който започна през 2010 г., да продължи, но ако приходите не се подобрят бързо през 2010 г. и след това, може да са необходими по-нататъшни спестявания от около 1 процент от БВП, за да се достигне дефицита от 2,5 процента от БВП, каквато е целта на управляващите, се посочва в заключенията на фонда.
Според МВФ са нужни по-смели и постоянни реформи в разходите, в това число по отношение на големия дефицит в пенсионната система.
Намаленията на осигуровки и увеличения на пенсии са довели до дефицит в системата на държавното обществено осигуряване, който изисква трансфери от около 6 процента от БВП от Централния бюджет, отчитат от МВФ.Предложеното повишаване на минималния стаж за пенсия е важна първа стъпка, но за да се възстанови балансът в пенсионнта система се изисква цялостна реформа, отчитат още от фонда.
Българските банки са се справили добре с финансовата криза, смята МВФ. Капиталовата адекватност в края на юни 2010 г. за цялата система е 18 процента, което е доста над минимума от 12 процента. Влошаването на активите на банките се е засилило, но буферите им са адекватни, отичат от МВФ.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg