EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВР оповести числения състав и структурите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВР оповести числения състав и структурите си

mail17:17 | 19.01.2010прегледи 1672 коментарикоментари 0


„За първи път от 20-годишната история на прехода имаме възможност да упоменем колко точно е численият състав като щатна бройка на МВР. Това е голям пробив за системата на МВР – каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриване на конференцията на тема  “Какво /не/ знаем за МВР”.
 По този начин всеки гражданин на Европейския съюз ще има възможност – чрез системата на ЕВРОСТАТ – реално да разбере какво е  съотношението на полицаите, които се грижат за опазване на обществения ред в България.  “Полето” за България в ЕВРОСТАТ досега е било празно. Така  винаги се създават и условия за погрешни тълкувания на числеността на МВР. Смятам, че това, което новото българско правителство в лицето на МВР предприе - разсекретяване на  числеността на МВР – е  от изключителна важност на демократичното общество, каза  министър Цветанов.
Конференцията, организирана от Министерството на вътрешните работи, съвместно с Институт “Отворено общество” и Фондация “Достъп до информация” се проведе в столицата. В центъра на вниманието бе оповестяването  - за пръв път от  20 години  - на числения състав на отделните структурни звена в системата.
“През последните 20 години МВР бе шампион по непрозрачност в сравнение с другите европейски държави, членки на ЕС” – заяви в началото на форума изпълнителният директор на “Отворено общество” г-н Георги Стойчев. От своя страна Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация” подчерта, че “за първи път има воля в ръководството на МВР, която се надяваме, че ще доведе до конкретни резултати”.
В специална презентация заместник министърът на вътрешните работи д-р Веселин Вучков представи актуални данни за организационната и щатна структура на МВР. Такива данни доскоро се смятаха за секретна информация и сега се предоставят за пръв път в подобен формат пред българската общественост.

Общата щатна численост на служителите на министерството, публикувана в Правилника към Закона за МВР е 61 170, разпределени както следва: държавни служители с висше образование – 17 520, държавни служители със средно образование – 35 740 и лица, работещи по трудови договори – 7910.
Промени са направени и в Закона за класифицираната информация – подчерта зам.министър Вучков, в частта за определенията на “държавна тайна”, определяне на службите за сигурност, както и на тези за опазване на обществения ред.  Единствените служби от системата на МВР,  чиято организационна и щатна структура няма да се разсекрети, поради спецификата на дейността им, са ДОТО И ГДБОП.
Заместник министър Вучков представи щатния числен състав на отделните структури на МВР – главни, областни и специализирани дирекции. Към всяка главна дирекция е представена структурата и числеността на отделните дирекции, а към всички областни дирекции – на  районните  управления и отделните  им звена.
Важно е да се знае, че  представените данни са за числения състав на служителите по щат, което не означава, че всички щатни бройки са заети – добави зам.министър Вучков и даде конкретни примери.
Специално внимание бе отделено на онези структури, които не са полицейски, но предоставят административни услуги на всички граждани – дирекциите “Български документи за самоличност”, “Миграция”,  специализираните административни дирекции и др.
Над 80 вида са административните услуги, които МВР предоставя на гражданите, в изпълнение на  нормативни актове и  документи.  Например, голяма част от униформения състав на министерството предоставя други дейности, освен охрана на обществения ред – съдействие на съдебното изпълнение /които са 11 000 само за миналата година/, връчване на призовки и т.н.
Актуална информация за числеността и разпределението на полицейските служители в другите европейски страни – според данни на ЕВРОСТАТ, също бе представена на форума. Стана ясно, че някои служби, които в България са в системата на МВР, в редица европейски страни са извън нея. Тук влизат както служби, свързани с издаване на документи за самоличност, с регистрация на МПС, така и криминална и разследваща полиция, жандармерия, тел.112 и др.
Важно е да се знае, че в държавите, които са външна граница на ЕС – служителите на Гранична полиция не са включени като брой на национално ниво, тъй като те обслужват общоевропейски интереси.

Общият брой на полицейските служители в България, по смисъла на дефиницията на европейската служба ЕВРОСТАТ е 30 707 щатни бройки, от които са заети 26 861, оповести зам. министър Вучков.  При изчисление на база на населението – според статистиката за 2009 г., при население 7 640 200 души, се падат по 352 полицаи на 100 хиляди души, а по щат – 402. Ако се включат и служителите на ГД “Гранична полиция” –  макар, че това  - според критериите  на  ЕВРОСТАТ -  не е целесъобразно  – се получават  под  480 на 100 хиляди души.
В края на представянето си  заместник вътрешният министър подчерта, че оттук нататък предстои изработването на унифицирани сайтове на всички областни дирекции на МВР, на всички главни и специализирани дирекции.

Информация за числения състав на отделните структурни звена в системата на МВР можете да видите в Интернет – сайта, в рубриката ЗА МВР, линк Структура и численост/.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954