EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мащабно проучване по Натура 2000

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мащабно проучване по Натура 2000

mail17:00 | 14.06.2011прегледи 1082 коментарикоментари 0


Стартира един от най-важните за България проекти по европейската екологична мрежа Натура 2000. 120 екипа от експерти в областта на природозащитата ще извършват теренни проучвания на територията на страната..
Целта на проекта е в национален мащаб по едни и същи методики да се извършат теренни проучвания за картиране и определяне на природозащитното състояние на 87 природни местообитания и 119 вида, както и проучвания за миграционните трасета на 40 вида птици от мрежата НАТУРА 2000. За изпълнители по проучванията са избрани два консорциума: "НАТУРА България" и "ЕКОНЕКТ". Те обединяват българския и международния опит в областта на биоразнообразието и са подкрепени от български научни институти и неправителствени организации, работили през последните години по мрежата НАТУРА 2000.
Приоритетни за проучване са зоните с голям инвеститорски интерес, зони, които са в процес на изработване на своите планове. Очакваме, че първо ще излезем с данни за планините и за Черноморското крайбрежие, отбеляза Вержиния Димитрова, представител на Консорциум "НАТУРА България", които ще проучват състоянието на безгръбначните животни, риби, земноводни, влечуги, бозайници, прилепи, висши растения, мъхове и природни местообитания. Ние разчитаме изключително много на методическа помощ на международна експертиза на учени в сферата на биологията, ботаниката, зоологията и се надяваме на ползотворно сътрудничество с МОСВ, добави тя.
През следващите две години българските експерти, обединени в консорциум "НАТУРА България", ще работят съвместно с колегите си от италианската частна консултантска компания Agriconsulting, която има близо 40 годишен международен опит в сферата на екологията, биоразнообразието, горското и селското стопанство, каза Вержиния Димитрова, упълномощен представител на консорциум "НАТУРА България". Според нея богатата международна експертиза ще бъде гарант за качеството на проекта, който е доста сложен и комплексен, и за да бъде успешен ще е ключово сътрудничеството с всички участници в различните дейности. Досега Agriconsulting е изпълнила над 250 проекта в Италия и повече от 350 в държави от Централна и Източна Европа, Латинска Америка, Африка и Азия. Италианската компания има богат опит в провеждането на екологични теренни изследвания по НАТУРА 2000 в Италия.
Ирина Матеева представител на Обединение "ЕКОНЕКТ" пък обясни, че в края на 2012 година ще се направи оценка и на опасността от ветрогенераторите. Проучванията на миграцията на птиците ще бъдат направени през тази и следващата есен и през следващата пролет, а в края на следващата година ще се проведат дискусии с експерти по предварителните данни. Нашата задача е най-обективно да дадем отговор на въпроса къде са най-големите рискове за птиците при изграждане на ветрогенераторите, допълни тя.
Изпълнението на проекта ще даде възможност управлението на мрежата да се основава на конкретна, надеждна и научнообоснована информация за видовете и местообитанията. Събраните и анализирани данни ще може да се ползват от държавните институции, местната власт, собствениците и ползвателите на земи и гори, неправителствените организации, бизнеса и научната общност. Те ще бъдат основа за разработването и изпълнението на плановете за управление на защитените зони, ще подпомогне извършването на оценки за съвместимост, както и докладването на страната ни пред Европейската комисия по Директивата за местообитанията. С реализирането му страната ни ще изпълни ангажиментите си към ЕС, свързани с опазването на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Изпълнението на проекта е пряко свързано с една от основните цели на ОП "Околна среда", водеща до намаляване и спиране на загубата на биоразнообразие, както и изграждането и ефективното управление на мрежата НАТУРА 2000.
120 екипа от природонаучни и природозащитни експерти започват теренната работа по картиране и определяне на природозащитното състояние на местообитанията и видовете. Дейностите са по един от най-важните за България проекти, свързан с европейската екологична мрежа Натура 2000. "Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза I" е най-големият проект, който се финансира по приоритетна ос 3 на ОП "Околна среда 2007-2013 г." Той се управлява от дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите. Общата му стойност е 25 863 637, 60 лв. От тях 21 984 091, 96 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 3 879 545, 64 лв. е националното съфинансиране. Дейностите, които започват да се изпълняват в момента са за близо 16 млн. лв.
В България има три национални парка, 11 природни парка, 90 резервата, 345 природни забележителности. В нашата страна има най-голямата мрежа от защитени територии "Натура 2000". В момента имаме 118 защитени територии по птиците и 231 територии по местообитанията. Само за последните две години са обявени 7 нови зони от "Натура 2000" и са разширени 28 от съществуващите. Площта на мрежата "Натура 2000" е увеличена с 44 689 хектара. Мрежата заема малко над 34 % от територията на България. За последните две години се увеличи и мрежата на защитени територии извън "Натура 2000". Обявени са 5 нови защитени територии. Със 747 хектара е увеличен обхвата на защитените територии. Предстои процедура за обявяване на още 32 защитени територии. Опазването на биоразнообразието е основен приоритет в работата на МОСВ. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg