EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мартенс: Еврото – спасение за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мартенс: Еврото – спасение за България

mail14:30 | 23.03.2011прегледи 1184 коментарикоментари 1


Повече от всичко България се нуждае от модернизиране на икономиката и по-голяма конкурентоспособност", каза за БТА Ханс Мартенс, изпълнителен директор на Центъра за европейска политика в Брюксел, един от мозъчни тръстове на Европейския съюз. В период, когато стабилността на еврозоната е разклатена и бъдещето на разширяването й е неясно, Мартенс посочи, че единната европейска валута може да даде на страната ни преди всичко стабилност на валутните курсове и да бъде донякъде защита от спекулативни операции. "Както видяхме в Южна Европа обаче това изисква твърда икономическа политика. Досега вниманието бе насочено върху фискалната политика, но също така е много важно да не се изпуска от поглед конкурентоспособността. Това пък означава икономически реформи с цел да се модернизира икономиката и тя да стане по-конкурентоспособна. Именно от това България се нуждае", съветва Мартенс. Той бе един от лекторите на семинар, организиран този месец в Брюксел от Европейския център по журналистика (ЕЦЖ) за журналисти от страните извън еврозоната. Модернизирайте политиката, спазвайки фискална дисциплина. Всичко това заедно с "чадъра" на еврото ще бъде гаранция, че нещата няма да тръгнат по грешния път, препоръча независимият европейски експерт в коментар за БТА. Нуждаете се от обществен дебат, за да се подготвите за влизането в еврозоната. Аргументите "за" и "против" би трябвало да бъдат представени ясно и обсъдени. Важно е факторите, които играят водеща роля за оформянето на общественото мнение - правителството, регионалните власти, учените, бизнес организациите, синдикатите и други да бъдат запознати с еврото и да могат да представят аргументи в негова подкрепа, за да не се стигне до популистки дебат, откъснат от действителността,
посочва Мартенс въз основа на богатия опит, натрупан от практиката в страните, които вече са членки на еврозоната. От значение е освен това правителството да работи за модернизирането на България. Едно добро начало в тази насока би могло да бъде се обърне внимание на Пакта за конкурентоспособност, по който ще се вземат решения в Брюксел в края на седмицата. Пактът за конкурентоспособност съдържа някои елементи на модернизиране на политиката и би било необходимо тези принципи да се следват, независимо дали сте извън или в еврозоната, допълни експертът. Всички ние сме зависими един от друг и ако искате да създадете благоденствие за гражданите в бъдеще, трябва да следвате общата тенденция на конкурентоспособността, съветва директорът на Центъра за европейска политика. Когато става дума за ролята на българските медии за прокарването на идеята за членство в еврозоната Мартенс, който с видимо задоволство отбеляза, че познава добре бившата еврокомисарка защита на потребителите Меглена Кунева, посочва, че едностранната пропаганда не е решение. Медиите трябва да отразяват всички аргументи, но да не се изкушават от популистка реторика. Необходимо е да търсят и представят материали за еврото извън обичайните лоши примери от южните страни, но и да заострят вниманието върху следния въпрос: "Какво би станало с Ирландия, ако тя бе извън еврозоната?". Да показват положителните последици от единната европейска валута за големите и малките компании, собствениците на магазини, износителите, вносителите и други. И, разбира се, да се търсят поуки от опита на страните, които вече са в клуба на еврото - най-вече в Централна Европа, препоръчва Мартенс.
 


 
Коментари
 
Бърдоквата - 23-03-2011 г. 15:06:51

Изказването само доказва, че няма наука икономика, а има политика с икономически параметри. Точно защото еврозоната е разклатена, не трябва да се натискаме за там, защото може да се окаже, че жертвите и усилията ни са напразни. Ние вече платихме един данък на бляна за еврото, когато Дянков спря плащанията към бизнеса, за да върже дефицита и задълбочи икономическата криза у нас в големи размери, като обрече бизнеса на мизерия и фалити. Сега има висока безработица, много помощи за безработни и социални плащания без производствено покритие и само министър Тотю-ю-ю и синдикатите искат да даубият българския бизнес като само измислят с какво да го натоварят и да му изкарат въздуха. Като говоря за българския бизнес нямам предвид няколко крупни далаверажии-монополитсти, които и така не плащат нищо и изнасят капитали от страната. Имам предвид реалните фирми, които работят ден след ден, плащат заплати, данъци и осигуровки и едва-една оцеляват. А такива са 95 на сто от икономическите играчи на българския "пазар".

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037