EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малко българи в дипломацията на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малко българи в дипломацията на ЕС

mail08:00 | 19.03.2013прегледи 368 коментарикоментари 0


Назначенията на жени дипломати и на представители на новите страни са все още твърде малко в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), се казва в становище към промените в статута на службата, изготвено от Ивайло Калфин. То ще бъде гласувано в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел.

Когато преди 2 години европейската дипломатическа служба започна работа, европейските институции си обещаха да търсят равенство между половете и баланс между представителите на различните държави-членки, които работят в нея. Калфин предлага парламента да обърне внимание на службата, че то се спазва само за висшите позиции, докато на средните нива и сред младшите дипломати мъжете и идващите от старите страни членки са повече.

Справка от службата показва, че в нея работят 32-ма българи. 9 от тях (3 жени и 6-ма мъже имат дипломатически ранг), трима са служители без дипломатически ранг, трима на асистентски позиции, петима на временни договори и 12 командировани от България.

Калфин предлага парламентът да поощри върховния представител Катрин Ащън да използва незаетите постове, за да върне баланса между стари и нови страни. Препоръчва се и постигането на баланс между пратениците на страните членки и служителите на евроинституциите. Той подчертава нуждата от подобряване на уменията на служителите да работят с финансови и одитни документи и препоръчва обучението на персонала да се фокусира върху тях. За икономия на средства българският евродепутат смята, че дипломатическата служба трябва да обърне повече внимание на командировките, като предпочита съчетаване пътуванията на служителите си вместо да ги изпраща на отделни мисии, както и да изучи разходите на работещите в посолствата на страни от ЕС разположени в същата държава и да ги съобрази с тях.

 


Тагове: българи, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg