EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малкият бизнес няма да издържи дълго

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малкият бизнес няма да издържи дълго

mail16:15 | 20.03.2020прегледи 9493 коментарикоментари 0


Всеки ден хора са освобождавани или излизат в платен отпуск. Тази вълна с ефекта на снежната топка ще продължава – това каза за БНР в предаването „Преди всички” Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. „Говорим за гръбнака на българската икономика”, каза тя и изтъкна, че трябва да се намерят механизми за защита и оцеляване на малкия бизнес в условия на извънредно положение и епидемия от коронавирус.

„За хиляди предприятия от този сектор ще бъде въпрос на рестартиране. Ще са загубени позиии и клиенти, ще бъде загубена ликвидност”, прогнозира Негулова. Според нея е необходима стратегия за ограничаване на щетите, а държавната помощ трябва да бъде свързана с размера на бизнеса и да се работи за подкрепа чрез механизма „Де минимис”.

Относно поемането на 60% от възнагражденията на служителите от засегнатите предприятия от държавата в критичния период, Елеонора Негулова посочи, че това е вариант за част от малките и средните предприятия, но за микропредприятията ще бъде много трудно, защото този инструмент изисква капацитет, какъвто те нямат.

Негулова направи аналогия с държавната помощ  за земеделските производители по време на форсмажорни обстоятелства – например чумата по животните и призова да се мисли в тази посока. „Защото в еднин момент резервите, ако въобще ги има във фирмите, те ще свършат и рестартирането ще бъде ужасно трудно”, коментира тя.

Сред останалите мерки, които могат да бъдат спасителни за малкия и среден бизнес, са лихвена "ваканция" и предоговаряне на кредити. До момента обаче не се чуват такива предложения от банките, допълни Елеонора Негулова. Тя коментира и подкрепата по линия на европейското финансиране и отбеляза, че с вливането на свежи ресурси от европейските фондове е много е важно да се прецени „как точно да бъдат подкрепени микропредприятията и малките предприятия, които ще понесат най-тежко тази криза”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg