EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македония – най-добро място за бизнес в ЮИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония – най-добро място за бизнес в ЮИЕ

mail16:50 | 28.06.2011прегледи 1131 коментарикоментари 0


Скопие, Битоля и Тетово са класирани сред най-добрите места за бизнес от 22 града в 7 държави в Югоизточна Европа. В най-новия доклад на Световната банка "Дуинг бизнис 2011", който бе представен днес във Виена, тези три македонски града заемат първо, трето и пето място, предаде агенция МИА. Това е доказателство, че Македония има най-добър бизнес климат, каза македонският вицепремиер и министър на финансите Зоран Ставрески на представянето на доклада. Той припомни, че през 2008 г. Македония бе класирана на 4-то място в света, а през 2010 г. на трето място по приети реформи, одобряващи бизнес климата.
Като резултат от реформите Македония успя през 2007 и 2008 г. да постигне много добри икономически резултати с най-високо равнище на инвестиции от над 1,2 милиарда евро и икономически растеж средно 5,5 процента. Това й позволи да бъде по-устойчива за кризата, настъпила през 2009 и 2010 г., а през 2011г. да започне да излиза от нея, оцени Ставрески. Той изтъкна, че през първото тримесечие на годината Македония е на пето място по растеж на брутния вътрешен продукт с над 5 %. "Дуинг бизнис" отчита четири основни показателя. Първият е времето, необходимо за започване на бизнес. По този показател Македония е абсолютен шампион в региона и на пето място в света. В Македония са нужни само три дни, за да започне да работи една компания, при което самата регистрация на компанията може да се направи за четири часа (а това е най-добрият резултат в света), каза Ставрески. По втория показател - получаване на разрешителни за строеж, Македония също има напредък, като е намалила процедурите за издаване на разрешителни от 21 до 4.
Напредък има и по индикатора регистриране на имот в кадастъра, където също са съкратени процедурите и има възможност за подаване на документи по електронен път. По четвъртия показател, изпълнение на договорите и решаване на спорове по тях, Македония все още има какво да направи, оцени министър Ставрески. Докладът на Световната банка, представен днес във Виена, обхваща 22 града в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова и Албания.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037