EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Македония получи 70 млн. евро за жп линия до България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония получи 70 млн. евро за жп линия до България

mail10:34 | 17.07.2017прегледи 6440 коментарикоментари 0


Македония спечели най-много от вчерашната среща ЕС-Западни Балкани в Триест, като от общо 194 милиарда евро, предназначени за развитие на инфраструктурата в Западните Балкани, получи 70 милиона евро за доизграждане на железопътната линия, която ще я свърже с България, предаде агенция МИА.
Това съобщи на пресконференция днес вицепремиерът по икономическите въпроси Кочо Ангушев, като посочи, че тази сума е 46 процента от общата стойност на участъка Беляковце-Крива паланка от жп линията. Останалите средства ще бъдат осигурени с кредити, най-вероятно от Европейската банка за възстановяване и развитие, каза вицепремиерът.
Въпросният участък е част от железопътната линия от Коридор номер 8, която трябва да свърже Черно с Адриатическо море, минавайки през Македония. Изграждането на железопътната линия, за която македонските политици говорят още от деветдесетте години, винаги е било представяно като приоритет, но до днес тя остава нереализирана.
Ангушев посочи, че през последните 2-3 години всички средства от европейските фондове, за които Македония е кандидатствала, са били блокирани, а получаването на тези 70 милиона евро е признание за "реформаторския усет" на новото правителство.
"С подкрепата за коридор 8 ЕС иска да изпрати послание, че като страни на Балканите трябва да бъдем по-добре свързани помежду си и да си сътрудничим повече", подчерта Ангушев.
На срещата в Триест вчера бе парафиран договор за "транспортен съюз", който предвижда свързване на всички държави от Западните Балкани с ЕС чрез всички коридори в региона. Договорът бе подписан от всички страни от Западните Балкани с изключение на Босна и Херцеговина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg