EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мазнините - традиционна грешка на българина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мазнините - традиционна грешка на българина

mail16:50 | 01.07.2011прегледи 763 коментарикоментари 0


Българинът се стреми да се храни здравословно, но все още има много дефицити, дисбаланси и излишъци в модела ни на хранене, обясни д-р Байкова, специалист по хранене и диетика на специална дискусия, посветена на здравословния начин на живот и организирана от Актавис. "Хранителният модел на българите се е променил през последните години, заради промяната на начина ни на живот и на социално-икономическия статус. Традиционната ни грешка е консумирането на много мазнини", обясни д-р Байкова в интервю.
"През последните години се научихме да дозираме добавянето на мазнини, само че ядем много храни от животински произход. Това е по тревожно, отколкото това че добавяме мазнини към салати, супи и баници. Наситените мазнини от животински произход са причина за увеличаване на холестерола, който отключва много болести на сърдечно - съдовата система", подчерта Байкова. Статистика показва, че българите се нареждаме на едно от първите места по смъртност от сърдечно-съдови инциденти и мозъчен инсулт. Нещо, по което развитите страни през последните години изостават, а ние държим първенство.
"Трябва да се храним разнообразно, за да си осигурим всички необходими хранителни вещества, за да си добавим нужните калории и енергия. За да функционира правилно нашият организъм, ние трябва да се храним разнообразно", посъветва диетоложката.
Достатъчното количество зеленчуци и плодове е минимум 400 – 500 грама обща консумация. Ежедневно трябва да пием мляко, по-добре кисело, отколкото прясно, около 40 гр. сирене на ден, три пъти седмично месо, един-два пъти седмично риба и два постни дни. Байкови обясни, че е нужно мазнините да са от различни растителни източници – зехтин, ленено масло, а не само слънчогледово. Алкохолът е добре да бъде в по-малки количества, а захарните изделия трябва да бъдат сведени до минимум, защото те са източник на празни калории. "При контрол на теглото диетата е необходимост. Разумна диета за две седмици стопява 2-3 килограма, натрупани през зимните месеци", казва специалистката. В никакъв случай не започвайте гладна диета и обратно диета, наситена на белтъчни храни. При гладуването се приемат незначително количество калории, а свръх белтъчното хранене уврежда черния дроб и бъбреците. "Вместо да направят нещо добро феновете на екстремните диети за поддържане на теглото увреждат здравето си", отбеляза още тя.
В началото на летния сезон е много лесно да влезем във форма със сезонните плодове и зеленчуци, които са навсякъде на нашия пазар. Може през ден да правим разтоварващ ден с плодове и зеленчуци. След това да минем на лек белтъчен режим с риба и пилешко месо. "Важно е да знаем, че трябва да се храним редовно, а не безразборно", уточни Байкова.
 


Тагове: диети, храни
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158