EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лукойл ще продава рафинерията в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукойл ще продава рафинерията в Бургас

mail11:03 | 05.12.2023прегледи 610 коментарикоментари 0


Групата "Лукойл" започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на предприятията си на територията на България, съобщиха от "Лукойл Нефтохим Бургас". 

От компанията заявяват, че "предвид  същественото изменение на условията за осъществяване на дейността" с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса.

От там посочват още, че Групата "Лукойл" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа.

Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност, пише още в съобщението. 

От компанията заявяват, че преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания "Лукойл", на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет, изтъкват още от компанията.

"Лукойл" ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици "Лукойл" за по-нататъшните действия на компанията по отношение на активите й в България.  

Часове преди това премиерът Денков в МС каза:

"По отношение на санкциите, свързани с „Лукойл", целият разговор беше за това как да се включим в общоевропейските усилия, за да можем да избегнем всякакви възможности за нарушаване на санкциите, както по отношение на нефтените и петролните продукти, така и по отношение на стоките с възможно двойно предназначение, които, за съжаление, се оказват в руската армия, заяви Николай Денков. 

В отговор на въпрос премиерът Денков каза, че, когато излезе въпросният доклад с твърдения, че "Лукойл" заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти, всъщност в него няма доказателства, а само предположения и внушения. Всички наши проверки досега показват, че „Лукойл“ не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон или митническа разпоредба.

Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите, и политиците да злоупотребяват с едни такива обвинения, посочи премиерът. По думите му, ако се намери следа за такова нещо, от правителството ще бъдат ясни и прозрачни и ще го представят пред медиите. Заобикаляне на санкциите има и това не е специфичен български проблем, този проблем трябва да се изследва на общоевропейско ниво.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg