EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

Лондон:Брюксел има сделка, засяга българите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лондон:Брюксел има сделка, засяга българите

mail06:25 | 03.02.2016прегледи 2137 коментарикоментари 0


Новопристигналите българи във Великобритания, както и тези от други страни членки на ЕС, да не получават социално подпомагане до 4 години, дори ако работят легално на Острова,съобщи БНР. Това предвижда текстът на споразумението, договорен между експертите на европейските институции и британското правителство. Мярката вече придоби популярност като „аварийна спирачка“ за мигрантите, идващи в Обединеното кралство от други държави на Европейския съюз. Тя няма да важи за вече пристигналите чужденци от европейски държави, а само а онези, които тепърва ще си търсят работа. 

Според сега действащите правила всеки българин, който за първи път започва работа в Обединеното кралство на минимална надница, има право на годишно данъчно облекчение. Той получава също държавна помощ за плащане на жилищен наем, ако е с ниски доходи. 

Споразумението трябва да бъде одобрено с консенсус от държавните и правителствени лидери на 28-те, след което да послужи като аргумент на премиера Дейвид Камерън в кампанията на референдума за оставане на Обединеното кралство като пълноправен член на съюза. Компромисният документ ще бъде разгледан от 28-те лидери на ЕС на 18 и 19 февруари, като всяка страна членка има право на вето върху споразумението.

За да се задейства мярката, Лондон ще трябва да изпълни две условия: 

Първо – Европейската комисия трябва да прецени, че наистина е налице масов приток на чуждестранни работници от ЕС, който създава сериозни проблеми на трудовия пазар и натоварва британската социална система.

И второ – предложението трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от правителствата на останалите държави членки на Съюза, за да стане правно-обвързващо.

Според текста европейските граждани във Великобритания ще запазят правото си на детски надбавки, но властите ще могат да намалят сумата, ако децата на работещите се отглеждат в родните им страни, където стандартът е по-нисък от британския. Проектоспоразумението дава гаранции, че банковия сектор в Лондонското Сити няма да пострада от новите европейски правила за финансов контрол в еврозоната. Дава се правото на националните парламенти да блокират законодателно решение на Еврокомисията, ако 55 на сто от тях преценят, че тя надвишава правата си.

Четиригодишната забрана за социално подпомагане няма да може да се удължава лесно, а отново ще е необходимо разрешение от Брюксел. Такова искане ще може да се прави не само Великобритания, но и от всяка друга страна в Съюза, която сметне, че социалната й система е под натиск от масово навлизане на европейски работници. 

Юристите от евроинституциите твърдят, че текстът не противоречи на Лисабонския договор, където се защитават равните социални права на работниците на трудовия пазар в общността.

54% от британците биха подкрепили оставането на Обединеното кралство в рамките на Европейския съюз, 36% биха гласували за излизането от съюза и 10% все още нямат мнение по този ключов въпрос. Това показва проучване на ComRes, проведено сред 1006 британски граждани между 22-ри и 24-ти януари, като процентът на тези, които биха подкрепили запазването на членството на Великобритания в ЕС, е намалял с 2%, докато тези, които биха гласували с "не" на предстоящия в страната референдум, е нараснал с 1% спрямо аналогично проучване, проведено през последния месец на 2015 година.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg