EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лозята ще растат с 1% годишно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лозята ще растат с 1% годишно

mail12:32 | 24.09.2016прегледи 1432 коментарикоментари 0


До края на 2030 г. лозята у нас ще може да нарастват с 1% годишно. Това става ясно от проекта на нов Закон за виното. В него e уредена новата система, въведена в Европейския съюз за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти. Тя е насочена към ограничаване на нерегулираното нарастване на броя на новите лозови насаждения, посредством предпазен механизъм, основан на задължение за ежегодно предоставяне на разрешения за нови насаждения в размер до 1% от засадените с лозя площи към 31 юли на предходната година.

Целта на въведения механизъм е запазване на качеството и авторитета на вината, произведени в Европейския съюз. Периодът на действие на разрешителния режим за лозови насаждения в Европейския съюз е от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2030 г., като правилата за прилагането му са изготвени така, че да осигурят прозрачна, справедлива и навременно функционираща система, адаптирана към нуждите на лозаро-винарския сектор и да предпазват производителите от неравнопоставеност и прекомерна административна тежест.

С приемането на новия Закон за виното и спиртните напитки се очаква да бъдат постигнати следните цели:

  •     Възвръщане на старите пазари на вино и спечелване на нови в рамките на  единния пазар на ЕС и по света;
  •     Създаване на лозаро-винарски режим, почиващ на ясни, прости и ефикасни правила, подсигуряващи равновесие между търсенето и предлагането;
  •     Осигуряване на прозрачна, справедлива и навременно функционираща система за ограничаване на нарастването на броя на новите лозови насаждения, адаптирана към нуждите на лозаро-винарския сектор;
  •     Използване на референтни методи за изотопен анализ, като се улесни интерпретирането на резултатите от подобни анализи;
  •     Предотвратяване на измамни практики и постигане на прозрачност на пазара и честна конкуренция при производството на спиртни напитки, гроздо- и винопроизводството.

За целите на контрола е регламентирано поддържането на лозарски регистър. Категориите лозаро-винарски продукти и типът на вината са определени съгласно законодателството на ЕС. Уредени са изискванията към вината със защитено наименование на произход (ЗНП), вината със защитено географско указание (ЗГУ), сортовите вина без ЗНП и ЗГУ и вината без ЗНП и ЗГУ, както и редът за предоставяне на правна закрила.

В Закон за виното и спиртните напитки се уреждат условията и редът за признаване на браншови организации на производителите, изпитателните лаборатории и методите за изпитване, контролът върху производството и търговията на лозаро-винарски продукти, етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки и утвърждаването на състава на дегустационните комисии.

Законопроектът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат на винено грозде и лозаро-винарски продукти, плодови вина и оцет. Дават се специфични определения за традиционните напитки – например за винена, гроздова, джиброва и плодова ракия, за мента и мастика. Разписани са правила за производство на спиртни напитки с географско указание. Включени са текстове, регулиращи вноса и износа на спиртни напитки в трети страни.

Според авторите ограничаването на нарастването на броя на новите лозови насаждения ще предпази производителите от неравнопоставеност и прекомерна административна тежест. Новите правила ще допринесат и за постигане на по-висока степен на контрол и защита на потребителите./Агрозона


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg