EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лихвите по депозитите падат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лихвите по депозитите падат

mail10:40 | 22.02.2011прегледи 2030 коментарикоментари 0


Новата година очерта две водещи тенденции - край на редица промоции при заемите и позната тенденция на падане на лихвите при депозитите, сочи анализът на финансовия сайт Моите пари. Относително активни бяха банките при тези продукти, като останаха сравнително пасивни по отношение на нови предложения. Такива не липсваха, но бяха при изолирани продукти и при определени банки. Промените при депозитите отново показаха курсът на банките – по-ниски лихви, а в някои случаи и отпадане на продукти поради изтичане на промоции. По отношение на заемите погледът също беше насочен в промоционалните условия по различни продукти. Част от тях изтекоха през месеца, други бяха продължени.
Първият месец на 2011 г. се очерта като месецът на изтичащите промоции. Това не доведе до нови по-изгодни предложения за клиентите на банките, което фиксира състоянието на пазара на близко до декември м.г. ниво.
Срочни депозити
Банките започнаха годината с влошаване на условията си по срочни депозити. Шест от трезорите коригираха лихвите по тези продукти, като при 5 от тях условията се влошиха. Влошаването се дължи на преустановени промоции по спестовните продукти, като една немалка част от промоциите отпаднаха. Именно през наблюдавания месец изтекоха промоциите, стартирали по коледните и новогодишните празници. Друга част пък от предложенията бяха тотални заличени от продуктовата листа на банките.
При потребителските и жилищните кредити акцентът през януари беше върху промоциите.

Индекси МОИТЕ ПАРИ


3М депозити в лева и евро
Първият месец от годината банките започнаха с по-ниски лихви по срочните си депозити. Влошаването на съществуващите условия се дължи на преустановени промоции по стартиралите през коледните и новогодишни празници предложения с по-високи лихви. Това понижение не беше изненада за никого, след като месеци наред сме свидетели на влошаване на условията по срочни депозити.
Преустановените промоции се отразиха негативно върху стойността на индекса в лева. Три от общо 5 от трезорите спряха да предлагат промоции по спестовни продукти, други две банки влошиха условията си. Това понижи стойността на индекса с 0.24 п.п. (от 4.68% на 4.44%), спрямо предходния месец.
При евровите депозити банките бяха по-сдържани по отношение на предприети корекции. За разлика от офертите, включени в индекса в лева, тук трезорите, които влошиха условията си бяха 4 на брой. Две от тези банки преустановиха свои промоции. Останалите две също отчетоха намаление на годишните лихвени проценти. Всички тези промени понижиха стойността на индекса точно с толкова, колкото е понижението на този в BGN – с 0.25 п.п. Така новата му стойност за месец януари вече е 3.79%.

Потребителски кредити с и без поръчител
Отмина поредният месец без запомнящи се корекции по отношение на потребителски заеми. Продължава тенденцията на отделянето на по-малко внимание на тази част от кредитирането. Въпреки че някои промоции бяха продължени, с което се даде шанс по-голям брой клиенти да се възползват от по-изгодните условия. Все още вниманието на банките не е фокусирано трайно върху потребителските кредити. Очаквано тази липса на активност се отрази и върху стойността на индексите. За разлика от последните три месеца, през януари индексите понижават по-чувствително своите размери. Причините за това са не толкова пазарни, колкото технически. Основна причина за намаляване на нивата им има една промяна в състава и на двата индекса. При индекса по потребителски кредити с поръчител една от банките напусна индекса, тъй като нейните заеми в лева се обслужват от нейна дъщерна небанкова кредитираща компания. Аналогична е причината тази банка да напусне индекса и при заемите без поръчител. При този индекс още една банка напуска състава на показателя, тъй като преустанови предлагането на заеми без поръчителство.
Комплексът от тези промени резултират в по-ниски стойности на индексите за януари. Така при заеми с поръчител новото ниво е 16.53%, което е чувствително понижение от 60 базисни пункта. За жалост, както беше отбелязано това се дължи на структурни промени в индекса, а не на подобрени условия по офертите на банките включени в него. С подобен размер се понижава и индексът по заеми без поръчител. Той се понижава с 50 базисни пункта до 18.02%.

Жилищни креди в лева и евро
През януари и двата индекса запазиха своите стойности. Причината за това е, че част от банките включени в състава им прекратиха свои промоции, които се оказаха не чак толкова оказващи влияние. Разбира се, имаше и такива кредитори, които подобряваха параметрите по своите оферти, но това не оказа съществено влияние и индексите дори нараснаха с 1-2 базисни пункта.
При индекса в лева корекцията беше в посока нагоре с 2 базисни пункта до 10.28%. Промяната е незначителна и се дължи на промените при две банки. Едната от тях прекрати промоция по своя най-добър продукт, което малко го оскъпи. В допълнение на това, завишената тежест на банката в индекса усилва негативния ефект. Другата банка, въпреки че въздейства положително, както се вижда от корекцията на индекса, оказва се недостатъчно за по-изразителна промяна. Всъщност нейното положително влияние е напълно елиминирано.
По сходен начин бе изменен и индексът в евро. Корекцията е с 1 базисен пункт в посока нагоре до 8.98%, като тук са три банките, които оказват влияние. И тук само една банка е с положително въздействие. Корекцията там е с относително силно отражение върху индекса и успява да намали негативното влияние на влошените оферти на другите две банки, които са следствие на изтекли промоции.

 Статистика „Нередовни, необслужвани и преструктурирани кредити”

Вид кредит
Валута
Месечен ръст
BGN EUR Друга валута ОБЩО
Потребителски 17.35% 13.45% 27.20% 16.71% -0.86%
Жилищен / Ипотечен 16.95% 13.86% 31.82% 15.55% 2.93%
Банкова система 18.65% 17.70% 11.07% 17.95% 2.27%
 Изт.: БНБ и изчисления на МОИТЕ ПАРИ. Данните са към 31.12.2010 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg