EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лихви: Какво решиха централните банки?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лихви: Какво решиха централните банки?

mail08:01 | 16.06.2023прегледи 804 коментарикоментари 0


Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) остави без промяна основните лихвени проценти на днешното си заседание по паричната политика, както прогнозираха повечето анализатори, но даде да се разбере, че до края на годината вероятно лихвите ще бъдат повишени още два пъти с по 25 базисни пункта, съобщават Ройтерс и Си Ен Би Си.

Централната банка на САЩ реагира по този начин едновременно на по-силната от очакваното икономика на страната и на по-бавното от желаното забавяне на инфлацията.

Бъдещите повишения на лихвените проценти ще "вземат предвид общото затягане на паричната политика, забавянето, с което това затягане се отразява на икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие като цяло", се посочва в съобщението на УФР след края на двудневното заседание.

Очакванията са до края на годината основните лихвени проценти да се повишат от сегашните 5-5,25 на сто до 5,50-5,75 на сто. Половината от членовете на УФР залагат на такова увеличение, трима предвиждат те да достигнат и 6 на сто, а само двама залагат на това лихвите да останат без промяна до края на годината.

През 2024 г. обаче се предвижда спад на лихвените проценти с около 100 базисни пункта, заедно с общо намаление на инфлацията.


Китайската централна банка съкрати днес за първи път от 10 месеца разходите по средносрочните заеми, както и се очакваше, тъй като Пекин засилва мерките за стимулиране на икономиката, за да подкрепи колебливото й възстановяване, предаде Ройтерс.

Този ход идва само няколко дни, след като банката понижи два ключови лихвени процентa по краткосрочните заеми. Това може да се тълкува като знак, че властите са все по-обезпокоени за уязвимостта на икономиката въпреки премахването на строгите мерки срещу КОВИД-19 през декември, посочва агенцията.

Съкращенията могат да проправят пътя и за намаления на основните лихви. Данните от тази седмица показват рязко забавяне на растежа на кредитите като цяло през май 

Китайската народна банка обяви, че е понижила лихвата по годишните средносрочни кредити, на стойност 237 милиарда юана (33,09 милиарда долара), с 10 базисни пункта - до 2,65 на сто.

Последните данни показват, че икономическото възстановяване в Китай се забавя, а вътрешното и глобалното търсене отслабва, като удареният от кризата сектор на недвижимите имоти не може да набере оборот. Това засилва очакванията, че властите ще трябва да направят повече, за да стимулират икономическия растеж и да задържат равнището на безработицата. 

Според анализаторите обаче Пекин може би се опасява от предприемане на по-агресивни мерки за стимулиране, докато други централни банки повишават лихвите, за да се борят срещу инфлацията, което може да доведе до допълнително изтичане на капитали от страната. Китайският юан вече е загубил близо 4 на сто от стойността си тази година, понижавайки се до шестмесечен минимум. 

Американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) обяви, че очакваното съкращаване на банковите резерви може да бъде отложено за третото тримесечие на годината, тъй като в исторически план централната банка почти никога не е намалявала лихвата и съотношението на резервите в един и същи месец.

Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска търговия, след като Китай публикува разочароващи икономически данни. През май ръстът на китайските продажби на дребно и на промишленото производство е останал под очакванията. На годишна основа през май продажбите на дребно в страната са се повишили с 12,7 на сто, при прогнози за растеж от 13,6 на сто. За същия период промишленото производство в Китай е нараснало с 3,5 на сто, също под очакванията на анализатори.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg