EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лиляна Павлова най-одобрявана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лиляна Павлова най-одобрявана

mail12:00 | 14.06.2012прегледи 707 коментарикоментари 0


През юни положителните оценки за дейността на правителството остават на равнище 22%, а негативните дори леко намаляват – от 36% до 33%. Това сочи анализ на обществените нагласи на Алфа Рисърч. Не може обаче да се говори за тенденция на подем в отношението към кабинета, доколкото 45% от интервюираните се въздържат от оценка за работата му. Въпросната група показва устойчива тенденция на ръст за последните 18 месеца и крие в себе си сериозни неизвестни за в бъдеще.
Ресорите и съответно – министрите, които имат стабилизиращ ефект за отношението към правителството, остават същите както и в предходните проучвания – Мирослав Найденов, Николай Младенов, вътрешния министър Цветанов който бележи известен ръст в подкрепата си. Силно включване в тази група показва министър Лиляна Павлова, която през май е с най-висок индекс на доверие сред министрите, почти удвоявайки положителните оценки за дейността си.

На обратният полюс на тази класация също стоят добре познати имена – Тотю Младенов, Симеон Дянков и Нона Караджова. Към обичайно проблематичните ресори се числи и този на здравеопазването. Новият министър Десислава Атанасова наследява критичното отношение на интервюираните към състоянието на този проблемен сектор. Подобна е ситуацията и с другият нов министър – Делян Добрев. Единствената разлика спрямо техните предшественици е по-слабата им (все още) популярност, която засега им носи по-малко както положителни, така и отрицателни оценки.

Индекс за дейността на министрите

Преобладаващо положителен остава личният рейтинг на премиера, който за пореден път през последните месеци получава одобрението на една трета от имащите право на глас българи.
Почти три години след сформирането на настоящото правителство, интервюираните са затруднени да посочат категорично някакъв положителен аспект в неговата работа. Измежду седем възможни направления, класираното на първо място - „По-висок авторитет на страната ни в Европа и света“ - е поставено в челото от едва 38.9%. Още по-показателен обаче е фактът, че второто място сред тези твърдения, с едва 25% съгласие, се държи от аспект, по който страната получи недвусмислени критики от Брюксел през последния месец - „независимост и обективност на медиите“. И това не означава, че у нас тези критики не се приемат като обективни, а по-скоро е ясен знак колко скептично се гледа на други аспекти от работата на кабинета, касаещи много по-болезнено всекидневния живот на българина. Така например, 17% смятат, че е постигната по-висока справедливост, 14% - че има по-добри перспективи за живот на младите хора и 11% - че се е повишило равнището на живот. Дори и хората, които дават положителна обща оценка на правителството, приемат с мнозинство като успешна само тезата за засилване на авторитета на страната ни навън.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg