EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Леята в опасност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Леята в опасност

mail15:30 | 31.10.2012прегледи 533 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд смята, че румънската национална валута - леята, може да загуби до една пета от стойността си, заради зависимостта на румънската икономика от тази на 17-те страни, които използват еврото, съобщават  Асошиейтед прес и румънски медии.В доклад на МВФ се посочва, че ако кризата в Европа се задълбочи, румънската лея може да се обезцени с 15-20 процента,  което би засегнало банките в страната. Около 40 процента от румънския износ е за страни като Германия, Италия и Франция, а румънската банкова система е  контролирана предимно от банки от еврозоната, се отбелязва в доклада. Шейсет процента от всички банкови заеми в частния сектор са в конвертируеми валути.
МВФ също така намали прогнозата си за икономическия растеж на Румъния от 4 процента на 3,5 на сто в средносрочен план, заради закъснение на реформите и неуспешно усвояване на еврофондовете.
Като се позовава на същия доклад, в. "Гъндул" допълва прогнозите на експертите на МВФ с риска румънската икономика да се свие с 5 процента на фона на кризата в еврозоната, а курсът лея/евро да достигне 5,4 леи за евро. Вестникът е потърсил коментар от румънски финансисти и от премиера Виктор Понта, уточнява БТА. Премиерът заяви, че властите в Букурещ нямат планове за действие, ако сценарият на МВФ се реализира. "Питате ме дали имаме план, ако Германия и Франция рухнат. Не, нямаме никакъв
план", каза Понта и допълни, че не му се вярва еврозоната да рухне. Йонуц Думитру, председател на Фискалния съвет, поиска да се отчита факта, че това е сценарий за риск и има малка вероятност да се осъществи, пише "Гъндул".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg