EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летен театър с Иван Искров

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летен театър с Иван Искров

mail18:36 | 20.08.2009прегледи 919 коментарикоментари 0


Въпреки декларацията на премиера Борисов, че Иван Искров остава управител на БНБ, в четвъртък парламентът гласува освобождаването му и това на неговия заместник Николай Неновски. Час и половина по-късно Иван Искров отново е номиниран за управител на БНБ този път от ГЕРБ.
Възниква въпросът защо са нужни маневри пред обществото, за да се изчисти юридически изборът на гуверньор?
Иван Искров имаше невероятният шанс да управлява БНБ в годините на възход на българската икономика. Той поема банката през 2003, след като валутният борд е утвърден, а стабилността на българския лев е гарантирана от връзването му първо с немската марка, а след това и с еврото. Чуждите инвестиции, които след 2003 стигнаха почти 20 млрд. евро  дадоха голям тласък на финансите и бизнеса.
Това, което оставаше да прави гуверньорът, бе да следи за финансовата дисциплина на банките и кредитната им активност. И той го правеше в рамките на правилата.
Иван Искров е управител на БНБ от октомври 2003, като преди това е народен представител /2001-2003/, председател на Комисията по бюджет и финанси.
Възходът на кариерата му стартира на 1 юли 1997 - деня, в който беше въведен валутният борд в България.  30-годишният служител на БНБ изненадващо стана заместник-председател на ДСК, назначение, което е одобрено  от Светослав Гаврийски ,управител на БНБ. Работата на Искров в ДСК  е кратка, освободен е през януари 1999. Две версии има за случая. Отстранен е  заради конфликт с Гаврийски по повод изключване на спестовната каса от списъка на бюджетните кореспонденти. Според друга версия Искров е уволнен по настояване на Иван Костов. В периода 1999-2001 започва  работа в „Росексимбанк“ на Емил Кюлев и с основен акционер Майкъл Чорни. През 2001 е избран за народен представител от НДСВ.
Истински трудният период за Искров започна през октомври 2008, когато светът навлезе в финансова криза. След временното объркване в банковите и финансови среди в страната, администрацията и БНБ приеха няколко решения, притиснати от неизвестността и непредвидимостта на ситуацията,  с цел да гарантират влоговете на физическите лица, както и да намалят задължителните резерви на банките в БНБ, за да осигурят по-голяма ликвидност на банковата система.
В месеците от октомври досега не спират анализи и прогнози на световни експерти, че Източна Европа, включително и България продължават да са проблематични както по отношение на финансите така и на банковата система. Често сравняват България с Латвия и прогнозират, че ако латвийският лат бъде девалвиран това ще нанесе силен удар върху лева и срив на валутния борд.
Позицията на Иван Искров като управител на БНБ е, че няма опасност за борда и лева, но, за да се предотврати нестабилност в тази сфера, са нужни реформи във фирмите и пазара.
Ако Иван Искров бъде избран отново на поста управител на БНБ следващата сряда той пак ще има късмет.
Данните от последната седмица за световната икономика са добри. Възстановяването й е започнало, но устойчивостта му ще изисква Съединените щати да пренасочат усилията си към износа, а  азиатските страни - към вноса, заяви главният икономист на МВФ Оливие Бланшар, цитиран от Reuters. Германия и страните от еврозоната също показват добри данни за второто тримесечие.
Това, което трябва да прави Иван Искров през вероятния си втори мандат е да пази валутния борд от атаки на финансисти и предприемачи и да изчака първите признаци на икономическо съживяване на страната, които вероятно ще видим през втората половина на 2010. А какви политически сметки породиха театъра с оставката на Искров не е толкова важно, но да се импровизира с институция от ранга на БНБ е политическа  и юридическа инфантилност.
 
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg