EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лагард предупреждава за инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лагард предупреждава за инфлацията

mail08:05 | 14.11.2023прегледи 586 коментарикоментари 0


Спадът на инфлацията в еврозоната до 2,9 на сто през октомври е окуражаващ, но нищо не трябва да се приема за даденост заради несигурността около бъдещото движение на цените на електроенергията. Това предупреди президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Лагард определи последните нива на инфлацията като приемливи в сравнение с пика от 10 на сто, наблюдаван през същия период на миналата година.

Това развитие обаче "не трябва да се приема за даденост и да се предполага, че ще продължи дълго време", каза тя в телевизионно интервю.

Значителният спад на инфлацията през последните месеци се дължи в голяма степен на спада на цените на електроенергията, който се обяснява с "базовия ефект" от сравнението със сериозния ръст, регистриран през октомври 2022 г.

Този ефект няма да се възпроизведе през идните месеци, така че наистина ще е необходимо да се "контролират цените на електроенергията в бъдеще", подчерта Кристин Лагард. 

ЕЦБ остави лихвите без промяна през октомври след 10 поредни увеличения.

Франкфуртската институция обаче предупреди тогава, че инфлационните рискове във връзка с войната в Близкия изток все още са твърде високи, за да се обмисля каквото и да намаление.

Оттогава анализаторите изказват различни предположения колко дълго лихвите ще останат без промяна.

"Достатъчно дълго означава достатъчно дълго", заяви днес Лагард по този повод. Във връзка с промяната на лихвата тя отбеляза, че "това не е нещо, което ще се случи през идните тримесечия".

ЕЦБ иска да запази в същото време гъвкавост в действията си и да взема решения в зависимост от разполагаемите данни“, каза банкерката.

Франкфуртската институция ще продължи да следи движението на инфлацията, без обаче да взима предвид цените на електроенергията и влиянието на високите лихви върху икономиката./БТА, снимка: архив


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg